Newsflash
Știri

București: sesiune ghidată de observații asupra eclipsei parţiale de soare

de L. Budin - oct. 25 2022
București: sesiune ghidată de observații asupra eclipsei parţiale de soare

Institutul Astronomic al Academiei Române și Astroclubul Bucureşti organizează marţi, 25 octombrie, între 12.00 și 15.00, o sesiune ghidată de observaţii asupra eclipsei parţiale de soare.

Eclipsa e vizibilă şi din România, iar observațiile astronomice se pot în curtea Institutul Astronomic al Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125, informează Agerpres. Accesul publicului este liber, în limita timpului disponibil.

eclipsa-partiala

În Bucureşti, fenomenul se poate observa între orele 12 şi 26 minute şi 14 şi 49 minute, cu faza maximă la 13 şi 38 minute, acoperirea Soarelui fiind de 38,4%.

Observaţiile se realizează cu două instrumente astronomice - un telescop Newton-Dobson de 200 mm diametru şi o lunetă de 80 mm, ambele instrumente fiind dotate cu filtre pentru Soare - şi vor fi coordonate de astronomii de la Institutul Astronomic al Academiei Române şi de la Astroclubul Bucureşti, informează Biroul de comunicare al Academiei Române.

La sesiunea de observaţii participă Magda Stavinschi, cercetător onorific al Institutului Astronomic al Academiei, Dan Alin Nedelcu, Diana Ionescu Beşliu şi Sorin Marin, cercetători ai aceluiaşi institut, şi Marian Naiman, Cristian Suciu, Victor Vasile şi Melania Boicescu de la Astroclubul Bucureşti.

Următoarea eclipsă de Soare se va vedea din România pe 29 martie 2025, putând fi observată doar în vestul şi nordul ţării, la vest de linia care trece prin Lugoj, Cluj-Napoca şi Putna.

USAMV Cluj-Napoca: Facultatea de Medicină Veterinară aniversează 60 de ani

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe