Afecțiunile reumatologice și sarcina
Dificultățile în relația medic-pacient
Conf. dr. Gabriela Udrea a arătat cât de importantă este relația medic-pacient, prezentând un caz clinic. Un pacient în vârstă de 47 de ani, diagnosticat cu spondilită anchilozantă grad IV, în prezent aflat sub terapie cu blocanți TNF alfa, la care s-au evidențiat o serie de adenopatii supra- și infradiafragmatice. S-a decis efectuarea unei toracotomii pentru prelevarea ganglionilor. Inițial, s-a luat în calcul diagnosticul potențial de limfom, infirmat apoi de medicul hematolog. După mai multe diagnostice infirmate, s-a decis recoltarea altor probe, de această dată efectuându-se și testarea HIV. Pacientul însă a devenit nervos, agitat și a înțepat asistenta cu acul seringii. Rezultatul testului pentru infecția cu HIV a fost pozitiv. A fost evidențiat un grad sever de infecție, datorită numărului foarte mic de celule CD4+. Acest diagnostic a explicat agitația pacientului, aflat în stadiul terminal al bolii. Este posibil ca pacientul să fi ascuns medicului diagnosticul. Din fericire, asistenta, victimă a pacientului, este în prezent stabilă, sub tratament medicamentos. Conf. dr. Gabriela Udrea a subliniat că „imunosupresia trebuie evaluată la inițierea terapiei biologice (cu blocanți de TNF alfa)”, și a reamintit consecințele devastatoare ale infecției HIV, un exemplu fiind cazul prezentat.
Calculatorul riscurilor în artrita rematoidă
Despre „Siguranța și monitorizarea terapiilor biologice” a vorbit dr. Corina Mogoșan. A fost prezentată evaluarea riscurilor artritei reumatoide, boală destul de frecventă în cadrul afecțiunilor reumatologice. Astfel, a fost prezentat și revoluționarul calculator online RABBIT- Rheumatoide Arthritis Risk Score, un registru german pentru monitorizarea pe termen lung a terapiei biologice, la pacienții cu artrită reumatoidă. Principala țintă a acestui calculator este aceea de a investiga siguranța și eficiența medicamentelor DMARDs (disease-modifying antirheumatic drugs), precum și înregistrarea efectelor adverse ale acestora.
Putem avea încredere în biosimilare?
Tehnici revoluționare de regenerare a cartilajului articular
Dr. Vlad Predescu a captivat audiența cu prezentarea celor mai noi tehnici chirurgicale utilizate pentru regenerarea cartilajului articular. Acestea se bazează în principal pe: infiltrații cu PRP (platelet rich plasma – celule precursoare ale condrocitelor) sau transplanturi cu grefe artificiale. În ceea ce privește transplantul cu grefe artificiale, se folosesc metode precum: Chondro-Gide – prin intermediul unei membrane ce captează celulele stem, pe care le transformă în condrocite, ce apoi regenerează cartilajul hialin, sau ChondroFiller – prin intermediul unui gel cartilaginos, care se solidifică apoi. Dr. Vlad Predescu consideră că „refacerea completă a cartilajului articular reprezintă o adevărată provocare”, iar selecția pacienților la care se aplică aceste metode este una amănunțită. Totodată, tehnicile noi apărute în medicina regenerativă reprezintă o „abordare de primă intenție pentru pacienții tineri”, cărora le oferă speranță și rezultate foarte bune în timp, în ciuda tratamentului lung și deseori considerat frustrant pentru pacient.
Se poate preveni artrita?
Tratamentul robotic și realitatea virtuală în reumatologie
Realitatea virtuală este din ce în ce mai des folosită într-o gamă variată de domenii medicale: neurologie, ortopedie și bineînțeles, reumatologie. Astfel, aceasta poate fi folosită ca adjuvant în procesele de reabilitare clinică, prin intermediul unor exerciții fizice clasice. S-a demonstrat că pacienții sunt mult mai motivați prin astfel de jocuri virtuale, care le stimulează interesul și elimină monotonia din cadrul terapiilor de reabilitare. Un tip de sistem robotic performant, construit strict pentru reabilitarea membrelor superioare a fost de altfel prezentat la conferința dedicată terapiei ocupaționale din cadrul congresului. Acesta poartă denumirea de „Amadeo – TyroMotion” și este cel mai nou dispozitiv de terapie asistată robotic pentru degete și mână. Este indicat în gută, poliartrită reumatoidă, sau artroză. Același mecanism este prezent și în cazul sistemului „Diego TyroMotion”, destinat reabilitării umărului în artroze, sau periartrite scapulohumerale. Un lucru este cert: tehnicile avansează rapid, sistemele cu scop terapeutic devin pe zi ce trece mai performante pentru pacienții cu dizabilități, iar viitorul apropiat anunță apariția unui număr și mai mare de dispozitive destinate recuperării din afecțiunile reumatismale.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe