Newsflash

Dr. Mihail TOMŞA


INTEGRALA REVISTEI SOROT 2010

de Dr. Mihail TOMŞA - iun. 17, 2011

   Patru numere deodată, aceasta este integrala anului 2010 a revistei SOROT, pe care le primim la redacţie numerotate 1–4 (vol. 20) – ceea ce ne face să presupunem o apariţie teoretic trimestrială – trimise cu amabilitate de recentul laureat al Premiului „Alexandru Rădulescu“ acordat de Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, membrului titular al acesteia, dl prof. dr. Nicolae Gorun, pentru lucrarea „Caiete de traumatologie osteoarticulară specială 6 (Mâna)“, recenzată în paginile noastre. (...)

ROMMEDICA 21

de Dr. Mihail TOMŞA - apr. 8, 2011

   Între 31 martie şi 3 aprilie a.c., la Romexpo a avut loc cea de-a XXI-a ediţie a Expoziţiei internaţionale de medicină şi farmacie, tradiţional cunoscută sub numele de Rommedica. Au expus numeroase firme producătoare şi importatoare de echipament medical din mai multe ţări europene. A fost nu numai o simplă expoziţie, ci s-a creat – prin competenţa şi calităţile de gazdă ale organizatorilor, Centrul Expoziţional Romexpo (director general, Doru Simovici) – un cadru propice desfăşurării unor mese rotunde şi dezbateri, pe teme diverse, în principal însă focalizate pe îmbunătăţirea managementului spitalicesc. (...)

 
 

Medicii cărţilor

de Dr. Mihail TOMŞA - dec. 17, 2010

   Dl Gh. Buluţă semnează editorialul celui de-al doilea număr incă datat 2009 al interesantei publicaţii a Bibliotecii Naţionale a Romaniei: REVISTA ROMÂNĂ DE CONSERVARE ŞI RESTAURARE A CĂRŢII. Revista am primit-o la sfarşitul toamnei 2010, iar anul inscris pe copertă sugerează cu discreţie dificultăţile intampinate de alcătuitorii periodicului spre a-l menţine in viaţă, in aceste vremuri dificile din punct de vedere economico-financiar. (...)

Un nou centru de diagnostic şi tratament

de Dr. Mihail TOMŞA - nov. 5, 2010

   Despre asistenţa medicală din România zilelor noastre, mass-media naţională afirmă – şi adesea ilustrează cu imagini sau cu relatarea unor fapte calificate drept „cutremurătoare“ – că aceasta s-ar afla în colaps. Acest termen, cu accentul pus pe „a“ (colàps), de sorginte latină şi utilizare medicală îndeosebi, pare, desigur, potrivit pentru a defini ceea ce de ani buni se întâmplă şi se observă. Se uită însă faptul că sistemul sanitar este doar o parte a unui întreg. Or, când în acest „întreg“: economia este… aşa cum este şi – în plus – afectată de criza mondială; învăţământul de toate nivelurile e sub orice nivel; justiţia – coruptă; militarii fac grevă, iar avioanele uzate fizic şi moral ucid cu mare frecvenţă pe ultimii dintre cei mai buni piloţi, cum s-a întâmplat recent, nu ar trebui să mire faptul că asistenţa medicală e „pe butuci“. (...)

BRAUNWALD’S HEART DISEASE – „BIBLIA“ CARDIOLOGILOR

de Dr. Mihail TOMŞA - nov. 5, 2010

Numărul 45 din septembrie 2010 al revistei mensuale HIPOCRATE este închinat în cea mai mare parte omagierii marelui cardiolog american Eugene Braunwald, născut la Viena în 15 august 1929. Despre meritele sale ştiinţifice se pronunţă şase lideri ai Cardiologiei autohtone, anume profesorii doctori Leonida Gherasim (profesorul E. B. a a dus specialitatea de Cardiologie în prim-planul medicinii moderne); Eduard Apetrei (prin gândirea sa medicală, E.B. realizează o sinteză a Cardiologiei moderne); Maria Dorobanţu (urmărind, la Congresul Mondial de Cardiologie de la Moscova din 1982 o conferinţă a profesorului, dincolo de informaţia ştiinţifică privind rolul negativ al nifedipinei în sindroamele coronariene acute, observaţie încheiată cu modestie astfel: «Eu atâta ştiu, dacă cineva dintre dv. ştie mai mult sau are vreo idee, să se ridice şi să mi-o spună»  (...)

DESPRE BOTULISM, CA ARMĂ BIOLOGICĂ, ŞI DESPRE SINDROMUL DE IMPINGEMENT

de Dr. Mihail TOMŞA - iun. 18, 2010

    Un important capitol de patologie infecţioasă este adus la zi si oferit cititorilor în cel mai recent număr apărut (4/2009) al publicaţiei – Societăţii de Medicină de Familie, Medicină Generală: REVISTA MEDICALĂ ROMĂNĂ (redactor-şef, dr. Grigore Buşoi, Editura Amaltea). Anume: Botulismul în actualitate, semnat de dnii prof. dr. M. Neguţ şi dr. Al. Rafila (Bucureşti). „Actualitatea“ ar consta în aceea că neurotoxina botulinică ar putea fi utilizată în scopuri agresive, respectiv, bioteroriste – violenţa şi crima în deceniile din urmă devenind fapte curente –, pentru că altminteri „numărul de cazuri în ultimele 18 luni a fost 49, cu trei decese“ (perioada ianuarie 2008 – iunie 2009, raportare ce nu ne permite calcularea unui indice fiabil), situaţie în care, în comparaţie cu morbiditatea din alte ţări menţionate, pare mic. „Noutatea“ însă o găsim în evoluţia posibilităţilor terapeutice, dar mai ales în aceea a profilaxiei. (...)

50 de carate

de Dr. Mihail TOMŞA - iun. 18, 2010

    Caratul este unitatea de măsură a purităţii aurului; 24 kt are aurul pur. De 50 nu am auzit, încât cititorii vor avea bunăvoinţa să accepte titlul ca pe o metaforă. Acad. prof. dr. Th. Burghele (1905–1977), membru titular, preşedinte al Academiei Române la un moment dat şi rector al Institutului de Medicină şi Farmacie Bucureşti, invitat în această calitate academică administrativă la o aniversare a absolvenţilor din 1960 ai Facultăţii de Medicină Generală, a declarat public că: această a 86-a serie, de la înfiinţarea de către Carol Davila a celebrei Şcoli, este îndreptăţită să se considere promoţia de aur. Prin numărul mare de personalităţi – membri de onoare şi titulari ai Academiei de Ştiinţe Medicale, profesori, conferenţiari, cercetători – realizate profesional în ţară şi peste hotare, dar şi prin medicii de diferite specialităţi şi competenţe angrenaţi direct în asistenţa medicală, această generaţie a confirmat pe deplin „diagnosticul şi prognosticul“ profesorului Burghele. (...)

 

MAJESTATEA SA CURIE

de Dr. Mihail TOMŞA - mai 14, 2010

   Dacă ar fi să judecăm, luând în considerare doar recentul număr 40 al revistei HIPOCRATE din martie a.c., am putea conchide că publicaţia are un obiectiv prioritar, anume evidenţierea unor personalităţi medicale considerate exemplare. Şi unul secundar – susţinerea prin diferite forme publicistice a firmelor de medicamente (a produselor acestora), care suportă cheltuiala tipăriturii de lux. Personalitatea numărul unu a lunii este dl prof. dr. Gh. Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică de la Spitalul Clinic „Maria Sklodowska-Curie“. Domniei sale îi sunt consacrate 23 de pagini, inclusiv coperta. Redactorul-şef, dl dr. Marius Geantă, îl intervievează şi, probabil, îl citează: „Ortoped pediatru este cel care posedă ştiinţa specialităţii, deţine arta de a reconstitui şi ştie cum şi când trebuie făcute intervenţiile ca rezultatul să reziste în timp“. (...)

Şansa celei de-a doua vieţi

de Dr. Mihail TOMŞA - mai 7, 2010

   Anul acesta, Ziua Naţională a Transplantului (30 aprilie) a fost sărbătorită pentru a şasea oară, în ambianţa naturală a unei strălucitoare dimineţi de primăvară, dătătoare de optimism şi speranţă, la Clubul Diplomatic din Bucureşti. Organizatori: Romtransplant şi Fundaţia pentru Transplant (preşedinte, dr. Victor Zota). Programul manifestării a cuprins expuneri ale dnilor profesori doctori Irinel Popescu, Radu Deac, Andrei Firică şi luări de cuvânt ale unor persoane transplantate de multă vreme, ceea ce motivează caracterul jubilatoriu şi emoţional al întâlnirii – de peste un deceniu de la intervenţia operatorie (coincizând cu începerea Programului pentru transplantul de ficat) – chiar mai mult ca durată, pentru cei cu succes în transplantul de inimă. La microfon s-au aflat, de asemenea, coordonatori locali de transplant, personalităţi ale societăţii civile, iar în sală au asistat reprezentanţi media. Reuniunea a fost deschisă de un filmpledoarie pentru donarea de organe şi acceptul familiei pentru aceasta, intitulat: On the Side of the Life (producţie spaniolă). (...)
 

Profilaxia şi tratamentul bolilor cărţii

de Dr. Mihail TOMŞA - ian. 15, 2010

Cred că nu sunt puţini la număr iubitorii de Carte – îi includ în această elită şi pe unii medici – care să nu fie interesaţi intelectual şi estetic şi de cartea-obiect, suport tradiţional al ideilor, gândurilor, proceselor creativ-imaginative, lucrare ce poate fi ea însăşi operă de artă. Şi – cu atât mai mult – când aceasta are atribute ce îi conferă dreptul de a face parte din mereu neglijatul patrimoniu cultural naţional. (...)

Bucureşti – 550 văzut de medicii-pictori

de Dr. Mihail TOMŞA - sept. 18, 2009

La Cercul Militar Naţional – Sala Rondă, mai este încă deschisă (până la 20 septembrie a. c.) Expoziţia de toamnă a Cenaclului „I. Ţuculescu“, despre vernisajul căreia „Viaţa medicală“ a scris. (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe