Newsflash

Dr. Ioan IEŢCU


Ecologie şi medicină în Bucovina

de Dr. Ioan IEŢCU - aug. 12, 2011

   Fosta mină de sare din localitatea bucovineană Cacica (jud. Suceava) a devenit cadrul optim pentru diverse terapii de recuperare în bolile cronice. Profitand de posibilităţile terapeutice naturale oferite de salină şi de zona depresionară din jurul acesteia, un modern complex medico-balnear ridicat recent oferă premisele conexiunilor cu Spitalul Judeţean Suceava, dar şi cu mediul academic printr-o ofertă bogată pentru învăţămantul medical. Un documentar semnat de dnii dr. Ioan Ieţcu, dr. Gheorghe Simionca şi Vlad Rădăşanu. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Concert cameral la Gura Humorului

de Dr. Ioan IEŢCU - iun. 3, 2011

    Marele Regizor, care leagă şi dezleagă toate câte sunt pe lumea aceasta, uneşte la Gura Humorului două evenimente numai aparent fără legătură între ele. Acum câteva zile, telefonul la care am primit mereu cele mai aşteptate invitaţii, ne chema la cel de-al 90-lea Concert cameral, la Casa Cristian din Gura Humorului. Era încă o performanţă „de zile mari“ a mentorilor humoreni, cu cele mai alese relaţii culturale, Maria şi Constantin Rusu, care iniţial au gândit concertul pentru sărbătoarea de Constantin şi Elena, dar a fost să fie a doua zi, pe 22 mai şi a fost chiar mai bine. (...)
 

Lideri politici cu dezechilibre psihice grave în decursul istoriei

de Dr. Ioan IEŢCU - feb. 18, 2011

   Într-o lume a mizeriei sociale, morale şi biologice, virtuţile sunt tot mai rare; într-o lume ca a noastră, în care e prezentă încă trena lungă a psihosindromului posttotalitar, perspectivele socio-psihiatrice ale viitorului omenirii sunt lipsite de optimism în prezenţa multiplicării „factorilor de risc“ şi a crizelor de tot felul (demografică, ecologică, de materii prime etc.), în procesul adaptării omului modern la noile agresiuni eco-psiho-sociale. Un interesant excurs istoric asupra sănătăţii psihice a liderilor politici semnează dl dr. Ioan Ieţcu. (...)
  

Penicilina, descoperită întâmplător?

de Dr. Ioan IEŢCU - ian. 28, 2011

   Un dialog nevinovat, la care am asistat întâmplător într-una din farmaciile sucevene, m-a îndemnat să scriu aceste rânduri despre deloc banala penicilină. O gospodină de prin satele noastre îi cerea farmacistei nişte pelicinină. Farmacista îi cere reţeta pe care solicitanta nu o avea şi, la întrebarea „de ce îţi trebuie penicilină?“, ţăranca răspunde senin: „nu prea am poftă de mâncare, maică“…
   De la dr. Silvestru Strugariu, născut în urmă cu peste 100 de ani, aveam între amintirile de preţ cartea „Anul terapeutic 1945–1946 cu un studiu amplu despre penicillina“. Autori: dr. Maur Neuman şi dr. M. R. David. Din interes istoric, voi rezuma prefaţa: „Izolarea noastră ştiinţifică de cercurile medicale străine, în care ne-am aflat în mod silit în ultimii ani din cauza războiului, ne-a ţinut departe de marile progrese diagnostice şi terapeutice apărute în acest interval de timp. (...)

NEW DEAL secretul redresării economice a SUA după marea criză din 1929–1933

de Dr. Ioan IEŢCU - nov. 19, 2010

    Crize de tot felul au mai bantuit lumea şi vor mai fi şi in viitor, unele deja manifestate agresiv pe „globuleţul terestru“ tot mai globalizat şi tot mai mic: criza energetică şi de materii prime, criza ecologică şi demografică, criza alimentară şi de apă dulce şi peste toate, criza păcii şi psihoza socială in cadrul crizei economice şi morale, cauza proliferării morbidităţii şi mortalităţii în urma dificultăţilor de adaptare la ritmurile şi solicitările complexe ale prezentului. (...)

 

„Încotro ne duci, Doamne?“

de Dr. Ioan IEŢCU - oct. 30, 2009

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Despre Istoria Medicinii în Insula Afroditei

de Dr. Ioan IEŢCU - sept. 25, 2009

Nicosia, capitala Ciprului, a fost locul desfăşurării celui de-al V-lea Simpozion al Societăţii Internaţionale de Istoria Medicinii (ISHM), în perioada 9–12 septembrie 2009. Tema reuniunii a fost generoasă, sintagma „Lumina şi focul în medicină“ întrunind comunicări neaşteptate ca titlu şi conţinut. (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe