Newsflash
Internaționale Știri

Australia le cere scuze victimelor talidomidei, medicament ce a dus la malformaţii congenitale

de L. Budin - nov. 30 2023
Australia le cere scuze victimelor talidomidei, medicament ce a dus la malformaţii congenitale

Guvernul australian le-a prezentat scuze oficiale victimelor talidomidei, un medicament care a cauzat malformaţii congenitale la mii de copii din întreaga lume în anii ‘50-‘60.

„Le datorăm scuze australienilor care au fost victime ale talidomidei”, a spus premierul Anthony Albanese în faţa supravieţuitorilor, prezenţi în Camera Reprezentanţilor, informează AFP și Agerpres.

Descrisă la acea vreme drept un „medicament miraculos”, talidomida a fost prescrisă începând cu 1956 ca sedativ pentru ameliorarea greţurilor la femeile însărcinate.

Utilizat pe scară largă în întreaga lume, medicamentul a avut efecte neașteptate asupra embrionului, înainte de a fi retras de pe piață: se presupune că între 10.000 şi 20.000 de copii s-au născut cu segmente lipsă de braţe sau picioare sau cu mâini ori picioare lipite direct de corp.

Obstetricianul australian William McBride a fost unul dintre primii medici care au tras un semnal de alarmă în 1961, constatând că femeile aveau un risc mai mare să dea naștere la copii cu retard de creştere sau cu malformaţii după ce au luat medicamentul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe