Newsflash
Știri

ASSMB: OUG de reducere a cheltuielilor bugetare, un pas înapoi pentru Sănătate

de L. Budin - nov. 7 2023
ASSMB: OUG de reducere a cheltuielilor bugetare, un pas înapoi pentru Sănătate

Conducerea ASSMB și managerii celor 19 spitale din Capitală administrate de Primăria Municipiului București au semnat un memoriu comun.

Conducerea ASSMB și managerii celor 19 spitale din Capitală administrate de Primăria Municipiului București, prin ASSMB, au semnat un memoriu comun prin care atrag atenția asupra efectelor negative produse sistemului de sănătate prin aplicarea OUG 90/2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, recent intrată în vigoare. 

Memoriul este adresat Guvernului, respectiv premierului Marcel Ciolacu, ministrului Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, cu solicitarea de a fi efectuate „toate demersurile legale necesare, în vederea inițierii și adoptării unui act normativ prin care să se modifice OUG nr. 90/2023, în sensul stabilirii unei derogări/exceptări de la aplicare Art. I alin. (1) și de la Art. II alin. (1), în ceea ce privește achizițiile și cheltuielile destinate unităților sanitare publice”, se arată într-un comunicat. 

Cu toate că, declarativ, OUG 90/2023 are drept scop stoparea unor cheltuieli excesive, necontrolabile, precum și restrângerea cheltuielilor publice, în realitate, aceasta produce o serie de probleme de ordin practic, cu impact deosebit de negativ în ceea ce privește sistemul de sănătate, se mai arată. 

Dreptul la protecția sănătății este un drept constituțional, care este posibil a se realiza doar dacă statul adoptă măsurile necesare pentru asigurarea și exercitarea sa, în condiții optime. Astfel, prin adoptarea tuturor măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare stabilite prin OUG 90/2023, fără a se face o derogare de la sistemul de sănătate, se aduce o gravă atingere dreptului constituțional al omului la protecția sănătății și obligației statului de garantare a sa.

Măsurile de austeritate impuse prin OUG 90/2023 riscă să submineze fundamentul sistemului sanitar, punând în pericol sănătatea și viața pacienților. Reprezintă, practic, un atentat la dreptul fundamental la sănătate, garantat de Constituție. Sănătatea nu este un lux, ci o necesitate, un drept care nu trebuie sacrificat pe altarul austerității. Din grijă pentru oameni, apelăm la responsabilitatea și umanitatea factorilor de decizie pentru a revizui această ordonanță, asigurând astfel că toți cetățenii pot beneficia de servicii medicale de calitate, accesibile în permanență. Este un imperativ moral ca Guvernul să protejeze sănătatea publică și să nu o pericliteze prin politici fiscale restrictive”, a declarat Oana Sivache, director general ASSMB.

 


Notă autor:

Sursă foto: Facebook ASSMB - Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe