Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Psihoză psihosomatică sau debut de schizofrenie?

Viața Medicală
Dr. Alexandru TRIFAN vineri, 18 martie 2011

    Una dintre marile provocări de diagnostic în bolile ce au la bază o disfuncţie mintală nocivă o constituie identificarea simptomelor prodromale, precoce, subclinice ale schizofreniei. Dificultăţi majore în această direcţie ridică schizofrenia simplă. Un subdiagnostic clinic al acesteia ar putea fi schizofrenia cenestopată, posibilitate discutată de dl dr. Alexandru Trifan, la rubrica Portrete fiziognomice. (...)

 
 

     Abstract. Discovering the earliest symptoms of schizophrenia is a great challenge. A false hypocondriac and dysmorphic form is depicted in a case presentation.
    Vălul care acoperă fenomenologia unor cazuri are numeroase falduri care însă merită date la o parte. Mai întâi se pune întrebarea: există psihoze psihomatice? Răspunsul afirmativ îl dă Jacques Cain în cartea sa: Psihanaliză şi psihosomatică. Aici, în capitolul: Psihoză şi psihosomatică, psihanalistul descrie două cazuri de rectocolită hemoragică care au evoluat în acelaşi timp cu depresie majoră. Dar concomitenţa poate să însemne doar comorbiditate şi succesiunea dintre ele poate fi asemănătoare cu depresia majoră din infarct, unde între factorul psihic şi cel somatic nu există decât o legătură laxă. Privind problema dintrun alt unghi, putem înţelege prin psihoză psihosomatică o dezvoltare alienantă în care acuzele sunt predominant somatice, elementele psihopatologice propriu-zise fiind ascunse după „al şaptelea văl“. (...)
Un astfel de caz este prezentat în zairul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.