Newsflash
Internaționale

Apa potabilă din Franța, contaminată cu reziduuri ale unui fungicid interzis

de L. Budin - apr. 10 2023
Apa potabilă din Franța, contaminată cu reziduuri ale unui fungicid interzis

Apa potabilă din Franţa este, în mare parte, contaminată cu reziduuri ale unui fungicid interzis de câţiva ani, semn al persistenţei în mediu a urmelor de pesticide chiar şi mult timp după încetarea utilizării acestora.

Agenţia Naţională de Securitate Sanitară din Franţa (ANSES) a studiat probe de apă din toată ţara, pentru depistarea a 157 de pesticide şi metaboliţii acestora, informează AFP și Agerpres.

izvor-apa1

Din cei 157 de compuşi căutaţi, 89 au fost cuantificaţi cel puţin o dată în apa brută şi 77 în apa tratată”, a precizat ANSES.

Un caz a atras în mod special atenţia experţilor: metabolitul clorotalonilului R471811 - cel mai frecvent descoperit, „în mai mult de una din două probe” - care conduce la depăşirea limitei de calitate a apei în mai mult de una din trei probe.

Metabolitul provine din degradarea în mediu a clorotalonilului, un fungicid care este interzis în Franţa din 2020.

Aceste rezultate arată că, în funcţie de proprietăţile lor, anumiţi metaboliţi ai pesticidelor pot rămâne prezenţi în mediu câţiva ani după interzicerea substanţei active din care provin”, conchide ANSES.

Comisia Europeană nu a reînnoit în 2019 autorizaţia pentru clorotalonil, comercializat de compania germană Syngenta, iar Franţa a obţinut o perioadă de graţie până în mai 2020 pentru eliminarea stocurilor de produs.

Comisia a citat concluziile Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară (EFSA), care a estimat că clorotalonilul ar trebui clasificat ca agent cancerigen de categoria 1B, cu potențial efect negativ asupra sănătății oamenilor.

ANSES a preluat acest argument într-o notă de anul trecut, amintind că studiile asupra clorotalonilului au identificat „tumori renale la şobolani şi şoareci”.

Apa la sticlă: oprirea consumului, benefică pentru oameni și mediu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe