Newsflash
Cultură

Antidot pentru sforăit

de Dan Dumitru MIHALACHE - aug. 9 2016
Antidot pentru sforăit
Tulburările respiratorii în timpul somnului reprezintă deja un fenomen cu multe implicații în fiziopatologie. Sforăitul a devenit o boală cronică pentru care există tratamente și tehnici performante la îndemâna otorinolaringologilor. Aceste tulburări respiratorii afectează semnificativ calitatea somnului, reprezentând un real pericol atât pentru persoana în cauză, cât și pentru cei din jurul ei, care depind de judecata și vigilența acesteia. Sforăitul și apneea de somn, în evoluția lor istorică au trecut de la subiect de amuzament literar la un adevărat fenomen de masă. Iată, deci, câteva din motivele care au stat la baza apariției recente a unei monografii – Tulburările respiratorii în somn –, unde nu mai puțin de zece autori, din domenii care au legătură cu această patologie, coordonați de prof. dr. Codruț Sarafoleanu, au venit cu contribuții originale și remarcabile sinteze ale datelor actuale din literatura de specialitate.
Lansarea monografiei, apărută la Editura Academiei Române a avut loc, recent, la Biblioteca Academiei Române și a reunit, pe lângă autori, academicieni, profesori și medici cu preocupări în acest domeniu și din domenii conexe. Lucrarea îmbină experiența și cultura științifică a cel puțin două generații, „inclusiv a generației de oreliști intervenționiști care ne urmează” – prof. dr. Dorin Sarafoleanu, prof. dr. Codruț Sarafoleanu, dr. Raluca Enache, dr. Elena Pătrașcu, dr. Ionuț Tănase, dr. Claudiu Manea, dr. Dan-Cristian Gheorghe, dr. Ion Nicolescu, dr. Cristian Boru, dr. Luminița Cociu –, explică acad. Victor Voicu.
„Povestea cărții spune că am încercat să fim moderni și, în 220 de pagini, să concentrăm o patologie cu o amploare deosebită” a arătat profesorul Codruț Sarafoleanu (foto). El spune că a optat pentru această abordare, pentru că generația tânără este pasionată de cititul pe internet, ceea ce nu mai face cartea scrisă „atât de apetisantă”: „Am vrut să le facem o ofertă (…) în așa fel încât poate vor găsi și ceva interesant în cartea scrisă”. Este o carte care respectă, practic, tot ceea ce înseamnă abordul patologiei respiratorii în somn la nivelul anului 2016.
Pacienții cu tulburări respiratorii în timpul somnului sunt o provocare și pentru anesteziști atât prin patologia lor, cât și prin complicațiile pe care le pune această patologie, a arătat dr. Luminița Cociu, autoare a unui capitol care se referă la aspectele anestezice la acești pacienți: „Este o populație subdiagnosticată și adesea noi suntem primii care participăm la acest diagnostic prin observație, (…) întrebări incomode”.
Prof. dr. Dorin Sarafoleanu spune că era momentul să apară, în țara noastră, o astfel de lucrare, „pentru că evoluția fenomenului sforăitului și apneei de somn, în lume, a luat proporțiile unui flagel.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe