Newsflash
ACTUALITATE Știri

Alianţa Pacienţilor Cronici cere anularea scutirilor fiscale la taxa de asigurări de sănătate

de Magdalena Tănăsescu - sept. 13 2023
Alianţa Pacienţilor Cronici cere anularea scutirilor fiscale la taxa de asigurări de sănătate

Anularea scutirilor fiscale la taxa de asigurări de sănătate a fost solicitată de vicepreşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Rozalina Lăpădatu, care a precizat că aceste scutiri însumează circa 4,8 miliarde de lei.

„Când ne referim la scutirile acordate de statul român privind plata contribuţiei la fondul asigurărilor de sănătate, vorbim despre categoriile profesionale cele mai cunoscute, agricultori, constructori şi industria alimentară. Suma de 4,8 miliarde de lei, raportată la fondul derulat de Casa Naţională anul trecut, înseamnă undeva la 8,72% din fondul Casei de Asigurări de Sănătate. Deci 8,72% din fondul Casei nu ajunge la pacienţi, iar asta înseamnă practic programul naţional de oncologie pe un an de zile aproximat ca valoare (...)”, a afirmat Rozalina Lăpădatu, citată de Agerpres

Potrivit acesteia, în momentul când ia decizii de acest fel statul roman trebuie să compenseze şi să ofere aceşti bani la schimb sau să ofere scutiri în zone. 


Rozalina Lăpădatu a semnalat, totodată, şi problema „colectării defectuoase” a taxelor la bugetul statului.


„Statul român colectează undeva în jur de 30-35% din fondurile pe care ar trebui să le colecteze (...). Toate majorările astea fiscale care urmează vin să acopere aceste goluri, faptul că statul nu colectează 70% din taxe înseamnă că noi o să plătim de luna viitoare sau din ianuarie impozit mai mare pe casă, taxă de sănătate pe bonurile de masă şi aşa mai departe. (...) Cerem ca statul să înceapă să colecteze mai mult, nu doar 30% (...) să colecteze prin instituţiile pe care le are cât mai mult posibil şi cerem majorarea alocării bugetare pentru sănătate ideal undeva spre 9%", a adăugat Rozalina Lăpădatu. 

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe