Newsflash
Știri

Alertă de gripă și viroze respiratorii la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

de Dorina Novac - apr. 5 2022
Alertă de gripă și viroze respiratorii la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

Numărul de cazuri de gripă și viroze respiratorii, înregistrate la copii și adulți, a crescut în ultimele zile la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

În secțiile de boli infecțioase ale Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr.Victor Babeș” Timișoara sunt internați, în prezent, trei copii în vârstă de 4 ani, fiecare cu gripă și unul cu o stări febrile.

gripa si viroze

De asemenea, a crescut numărul copiilor și adulților ce au fost consultați în ambulatoriul unității sanitare, dar nu au necesitat internare.

„A crescut numărul de cazuri și era, de altfel, și normal să se întâmple așa după ce nu s-au mai purtat măștile de protecție, odată cu ridicarea restricțiilor. Am observat în ultimele zile un trend ascendent în ceea ce privește cazurile de gripă și viroze respiratorii. Majoritatea, din fericire, sunt forme ușoare, iar pacienții pot fi tratați acasă, evident, sub monitorizarea medicului de familie. Din păcate, sunt și cazuri cu complicații, care necesită internare. Trebuie spus că noi preluăm toate cazurile de infecții respiratorii care au nevoie de suport spitalicesc, atât copii, cât și adulți. Cei mici vin la spitalul nostru ,în cele mai multe cazuri , după un consult inițial făcut la Spitalul de Copii Louis Turcanu”, a spus dr. Teodora Moisil, medic primar boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Medicii unității sanitare recomandă ca, în cazul apariției unor simptome de viroză sau gripă, îndeosebi în cazul copiilor, să se ia legătura imediat cu medicul de familie care poate recomanda un consult.

Citește și: Aparat ultraperformant pentru depistarea cancerului de sân, la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

Depistarea gripei se poate face în unitățile medicale, unde se prezintă pacientul simptomatic, folosind un test antigripal. Boala se tratează în spital sau la domiciliu, după caz, folosind medicație specifică, antivirală.

„Trebuie să facem distincția între virozele respiratorii și virusul gripal. În cazul virozelor respiratorii, semne precum febra, tusea, starea de oboseală, rinorea, uneori durerile în gât sunt de intensitate mai redusă. În cazul gripei, simptomele sunt mult mai accentuate și persistente. Gripa debutează brusc,cu febră și cefalee. Febrei, care poate să ajungă și la 39 de grade, i se adaugă durerile musculare, frisoanele, o tusă seacă, dar și o stare de oboseală marcantă și chiar weezing (respirație șuierătoare). Gripa poate duce la complicații, cel mai frecvent pulmonare, dar în cazul copiilor vorbim și de laringite sau complicații în sfera ORL, asta dacă nu este tratată la timp”, a explicat dr.Teodora Moisil.

În ambele situații este necesară izolarea pacientului pentru a nu transmite mai departe boala.

Pe lângă medicația specifică și simptomatică, se recomandă și consumul cât mai mare de lichide.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe