Newsflash

Accesul la sănătate

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - ian. 17 2017
Accesul la sănătate
    Citatul alăturat e, de fapt, o foarte succintă odă adusă profesiunii noastre, o apreciere a rolului pe care îl joacă medicul în viața socială. El își are originea în vremuri demult apuse (secolul XIX), în care accesul la medicină și la medici era mai mult decât restrâns, în care îngrijirea medicală se afla în mâna a foarte puțini doctori și în care durata mediei de vârstă era extrem de scăzută. De atunci s-au întâmplat multe și nu e în intenția mea de a dedica următoarele rânduri nici măcar unei succinte istorii a progresului medicinii în ultimele două secole. Dar, o superficială privire înapoi, nu foarte departe, doar în perioada studenției mele, anii ʼ50 ai secolului trecut, dovedește că progresul de care aminteam se produce în acești ultimi ani într-un ritm trepidant. Practic, aproape tot ce foloseam și știam în acei ani a devenit vechi și depășit. Norocul nostru e că măcar anatomia corpului uman a rămas aceeași! În specialitatea mea, ATI, doar aspirina și morfina au rămas, ca niște vestigii ce amintesc o epocă de mult apusă. Rapiditatea și exactitatea diagnosticului, monitorizarea perfectă a funcțiilor vitale și tot arsenalul terapeutic de care dispunem în prezent ne fac să ne întrebăm oare cum făceam față în urmă cu zeci de ani serioaselor probleme cu care ne confruntam în acele vremuri.
   Schimbările drastice se simt și în modul în care e organizată activitatea medicală. Spitalizarea nu mai e o soluție obligatorie pentru orice maladie, investigațiile se pot face și ambulatoriu, iar procedurile chirurgicale care permit externarea pacientului la numai câteva ore de la terminarea intervenției fac azi parte din rutina de zi cu zi. Și atunci, se va întreba cititorul, oare care e motivul pentru care am ales citatul alăturat?
  Motivul, în ochii mei, e evident. El se referă la acel aspect al evoluției îngrijirii medicale, care, luat de vântul progresului irefutabil, neglijează pacientul. Din ce în ce mai mult se încetățenește senzația că medicina de azi se ocupă mult mai mult de maladie decât de pacient.
   Am copilărit în casa unui medic de familie. Preceptele părintelui meu erau clare, ele mi-au fost transmise, aș spune, din fragedă pruncie, și continuă să domine gândirea mea profesională. Pacientul de odinioară se afla în centrul interesului și activității medicului. Nu voi înșira toate acele aspecte care caracterizau atitudinea medicului de odinioară față de cel aflat în fața lui. Voi aminti doar că, în acele vremuri, timpul medicului nu era limitat la câteva minute și că, pe atunci, doctorul știa mult mai mult despre pacientul său decât știm noi în prezent despre pacienții noștri. Așa-numita presiune „de producție” e o invenție nereușită a timpurilor noastre.
   Aș dori să ofer cititorului un singur exemplu, iarăși din domeniul meu. În ziua de azi, în multe din spitalele noastre, anestezia regională e privită și socotită ca o metodă nedorită, deoarece procedura necesită mult mai mult timp decât „simpla” anestezie generală. Unii chirurgi pactizează, în mod eronat, cu administrația spitalului și nu întotdeauna soluția oferită e cea care se potrivește cel mai bine situației pacientului.
   Computerizarea activității medicului face parte din procesul evolutiv și pozitiv al medicinii moderne. Accesul la informație a devenit un act banal, o simplă apăsare pe un buton al tastaturii oferă medicului toate detaliile legate de anamneza pacientului și rezultatele ultimelor investigații de laborator. Dar planificatorii activității noastre cotidiene au uitat (sau s-au făcut că uită!) că introducerea de date în calculator necesită timp, iar rezultatul e uneori foarte greu de acceptat: medicul petrece mai mult timp în fața ecranului calculatorului decât în fața pacientului.
   N-aș vrea să las impresia că am uitat de citatul alăturat și am divagat de la subiectul principal. Penuria de medici e un fenomen de demult. Sfatul, provenit pe vremuri din inteligența populară, nativă, nu și-a pierdut însă din importanță. O statistică foarte recentă indică, fără drept de apel, un fapt îngrijorător: morbiditatea și mortalitatea sunt mai pregnante în zonele periferice ale Israelului, decât în centrul țării. Analiza acestor date indică explicații mai mult decât verosimile. În primul rând, e vorba de numărul de paturi de spital la o mie de locuitori, un număr substanțial mai redus în nordul și sudul Israelului decât la Tel Aviv sau Ierusalim. În al doilea rând, numărul de medici specialiști în diverse domenii e mult mai scăzut în acele regiuni periferice. Cu alte cuvinte, accesul la o îngrijire specializată e redus pentru cei care locuiesc în așezări îndepărtate de centru, durata de așteptare pentru un pat de spital e mai lungă, iar rezultatul în multe cazuri e agravarea stării de sănătate a pacientului. Îmi închipui că această stare de lucruri nu e caracteristică numai Israelului, ci reprezintă o tară greu de remediat în multe alte colțuri ale lumii. Inegalitatea accesului la sănătate e unul din punctele cele importante ale revoltei populare împotriva felului cum merg lucrurile, dar, din păcate, ea nu apare decât rareori pe lista nemulțumirii populare. Indiferența publică are efectul așteptat: indolența cârmuitorilor medicinii.
   Imaginea care se desprinde din cele de mai sus reflectă o injustiție socială, nu întotdeauna vizibilă. E vorba de o inegalitate nu numai între continente, nu numai între state, ci în organizarea accesului la sănătate de la un oraș la altul, de la o regiune la alta. Iar noi, medicii, ne aflăm între ciocan și nicovală. Pe de o parte, oferim pacientului în nevoie tot arsenalul diagnostic și terapeutic ce ne stă la dispoziție pentru a-i îmbunătăți situația și a-i mări șansele de vindecare. Dar noi nu controlăm măsura în care dispunem de tot ce e necesar pentru a face față acestei misiuni umane. Bugetele nu se află în mâinile noastre și în multe cazuri ele sunt centralizate și împărțite după criterii care nu au nimic în comun cu nevoile reale. Cererile noastre sunt nu o dată întâmpinate cu o totală neînțelegere, dacă nu cu indolență.
  Dar mai există un punct care trebuie amintit. Dacă numărul medicilor crește în progresie aritmetică, cerințele populației în materie de asistență medicală cresc în progresie geometrică! În mai nicio țară, medicina nu poate face față nevoilor mereu crescânde ale populației. Media de vârstă e în permanentă creștere – și cu ea comorbiditatea care caracterizează vârsta înaintată. Populația vârstnică consumă un procent mult mai mare din bugetul sănătății decât celelalte grupe de vârstă.
   Și, dacă așa stau lucrurile, la acest început de an, sunt convins că nouă, medicilor, ni se cuvine un cuvânt bun pentru ceea ce reușim să facem în favoarea pacienților noștri. Ghilda medicală de pretutindeni merită a fi felicitată (și, de ce nu, recompensată) pentru eforturile făcute, pentru modul uneori eroic în care reușim să ajutăm pe cel în nevoie.
   „Ferește-te să locuiești într-un oraș fără doctori!”, spune proverbul. Iată un sfat care merită a fi urmat – doar că, de multe ori, decizia nu aparține individului. Și atunci, ce-i rămâne bietului pacient aflat la restriște? Doar credința – chiar certitudinea – că medicul la care, până la sfârșit, va ajunge își va face pe deplin datoria, spre binele celui care-i cere ajutorul.

  

Ferește-te să locuiești într-un oraș fără doctori!”
(anonim)


 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe