Newsflash

A patra revoluție industrială

de Dr. Martin S. MARTIN - aug. 22 2016
A patra revoluție industrială
     Punând împreună cuvintele indu (în) și struere (a construi), latinii au format substantivul industria, care înseamnă activitate, hărnicie, râvnă. De la acesta a derivat epitetul industriosus (industrios, harnic, activ).
     Prima revoluție industrială a Europei (1750–1850) i se datorează scoțianului James Watt (1736–1819), care a înlocuit, prin mașina sa cu aburi, forța animală. Emblema epocii a fost „mașinismul“. În cea de-a doua revoluție (1850–1950), energia folosită a fost obținută din arderea combustibililor fosili și energie electrică, iar trăsătura caracteristică a epocii a fost producția în masă.
     Invenția și utilizarea computerului și automatizarea sunt caracteristicile celei de-a treia faze a dezvoltării industriale a omenirii (1950–2000). După aceasta, odată cu schimbarea secolului, țările dezvoltate au pășit în faza a patra, cu multe și rapide schimbări de ordin tehnologic, economic și social, pe care le trăim și pe care abia începem să le înțelegem.
     Deși cunoscută în ultimele decenii, inteligența artificială va intra cu adevărat în viața socială în următorii ani, iar de la relația om–mașină – caracteristică fazei a treia, se va trece la relația mașină–mașină.Dispozitivele dotate cu inteligență artificială vor crea noi mașini, pe care le vor folosi și controla, și care vor prelua sarcini care erau, până acum, exclusiv rezervate oamenilor. Sistemele cibernetice vor fi conectate cu cele fizice și lumea virtuală va interfera cu cea reală. Vor rezulta mari câștiguri de productivitate și întreaga modalitate de producție va fi schimbată.
 
     Omenirea va trece prin rapida răspândire a inteligenței artificiale, utilizarea pe scară largă a roboților, a sistemelor de producție prin tipărire tridimensională, o mare dezvoltare a nanotehnologiei și a științei materialelor, creșterea rolului biotehnologiei, a noilor forme de stocare a energiei, a noilor forme de comunicare pe internet, cu conectarea sistemelor industriale. Vor avea loc expansiunea norului digital (clouds), generalizarea platformelor mobile cu aplicații care acoperă toate nevoile, ramificarea și conectarea rețelelor digitale, care vor lucra prin sisteme superioare de analiză a datelor și apariția unei elite tehnico-intelectuale, care va inventa toate acestea și le va face să lucreze.
     După Tom McKinsey de la Global Institute, introducerea inteligenței artificiale va produce o dezvoltare de zece ori mai rapidă, de 300 de ori mai mare și de 3.000 de ori mai capabilă de transformări decât cea rezultată din prima revoluție industrială („The Economist“, 25 iunie –1 iulie 2016). Sociologii, economiștii, futurologii și filosofii pun deja întrebări, unele fără răspuns, neexistând încă date care să le susțină.
     Se anticipează mari schimbări în piața muncii. Vor avea oamenii soarta cailor, eliminați în prima revoluție industrială ? Este una dintre cele mai frecvente întrebări ale omenirii, care exprimă anxietatea legată de viitorul apropiat și încă necunoscut. Șomajul tehnologic a fost demult anticipat de faimosul economist John Maynard Keynes și chiar de Karl Marx, care a scris că „automatizarea este o trăsătură intrinsecă a dezvoltării capitalismului, care va influența soarta proletariatului“. Multe tipuri de profesiuni vor dispărea, mai ales cele care se bazează pe munca brută și needucată. Un număr mare de oameni vor deveni dependenți de alocațiile sociale, fără speranța de a găsi vreodată o slujbă, într-o lume în care îndemânările lor nu mai sunt necesare. Inegalitatea socială va crește, totodată numărul celor care plătesc taxe va coborî și odată cu el veniturile bugetare ale statului.
     Carl Benedikt Frey și Michael Osborne de la Universitatea Oxford anticipează că 47% din slujbele existente astăzi în SUA vor dispărea, ca urmare a largii răspândiri a computerelor în economie. Bank of America Merrill Lynch estimează că în anul 2025 costul anual al muncii va fi redus cu 9 trilioane de dolari, prin folosirea inteligenței artificiale.
     Inovația și descoperirile vor juca un rol important și vor influența activitatea economică, tipul de produse, cererile consumatorilor, educația, funcționarea societăților și relațiile internaționale. Învățarea în sine va trece de la asimilarea de cunoștințe generale la învățarea profundă (deep learning), de care nu toți tinerii vor fi capabili. Pe lângă inegalitatea în ocupație, venituri și poziție socială, va surveni o inegalitate în educație mai mare decât cea existentă în prezent.
     Departe de a fi o lume paradisiacă în care toți sunt fericiți în mod egal, societatea țărilor care intră în cea de-a patra fază a revoluției industriale va fi nu numai diferită de cea contemporană prin multe elemente, dar și una care va separa și mai mult diferite componente ale sale. Cât de pașnică va fi această schimbare? Cum se va putea menține ordinea în viitoarea organizare a societății?
     Se mai pune întrebarea legată de rolul oamenilor în funcționarea noii lumi. Unde vor fi ei de neînlocuit? Cum vor putea împărți fără conflicte responsabilitățile cu supercomputerele și care decizii vor rămâne exclusiv umane? De aici derivă o mulțime de alte întrebări legate de ce fel de schimbări vom vedea în legislația socială, în organizarea și funcționarea forțelor de ordine, a celor militare, în protecția statului și a indivizilor.
 
     Există două moduri de a privi viitorul care se naște sub ochii noștri. Unul este cel optimist, cu încredere în schimbările industriale de care vor beneficia toți. Schimbările vor ridica nivelul de trai al tuturor și vor crește siguranța, aducând un spor în durata vieții și în sănătatea oamenilor și contribuind la îmbunătățirea mediului.Varianta pesimistă anticipează șomajul de masă, beneficiile limitate la elita tehnico-intelectuală (plutocrația tehnologică) și a părții superior dotate a populației, cu defavorizarea multor altora – scenariu care va crea condițiile unor tulburări sociale.
    Dacă ne amintim temerile celor care au încercat să distrugă mașinile în anii primei revoluții industriale (mișcarea Ludiților din Anglia, 1811–1813) și observăm cât de greșită a fost reacția lor, ne vom îndrepta spre anticiparea încrezătoare a viitorului care se apropie cu repeziciune, în multe privințe independent de ce am putea alege noi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe