Newsflash
Internaționale Știri

Țânţari modificaţi genetic, eliberați în natură pentru a combate febra denga

de L. Budin - feb. 29 2024
Țânţari modificaţi genetic, eliberați în natură pentru a combate febra denga

Compania britanică de biotehnologie Oxitec vrea să utilizeze o soluţie inedită pentru a reduce cazurile de febră denga în Brazilia.

Soluția presupune eliberarea în natură a unor ţânţari modificați genetic, pentru a stopa răspândirea acestei boli virale, informează Reuters și Agerpres.

Oxitec a obţinut în laborator o versiune a ţânţarului mascul Aedes aegypti care poartă o genă care ucide larvele de sex feminin, înainte ca acestea să ajungă la maturitate, reducând astfel populaţia. Numai ţânţarii femele înţeapă oamenii şi transmit boala.

Pe măsură ce ţânţarii modificaţi genetic sunt eliberaţi într-o anumită regiune, ei se înmulţesc, în timp ce populaţia totală a acestor insecte începe să scadă.

Brazilia se confruntă cu o epidemie masivă de febră denga în primele luni ale anului 2024, alimentată de sezonul cald şi ploios. Până la data de 27 februarie, peste 973.000 de cazuri probabile de febră denga au fost înregistrate.

Potrivit Ministerului brazilian al Sănătăţii, 195 de oameni au murit din cauza bolii, iar alte 672 de decese sunt în prezent investigate.

Populaţia de ţânţari din zonele în care compania Oxitec a implementat acest tratament este cu până la 90% mai mică decât în zonele în care procedura nu a fost folosită.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe