Newsflash
Știri

160 de ani de la naşterea medicului şi academicianului Gheorghe Marinescu

de L. Budin - feb. 28 2023
160 de ani de la naşterea medicului şi academicianului Gheorghe Marinescu

Fondator al școlii românești de neurologie și neuropatologie, a fost printre primii savanţi din lume care au folosit reflexele condiţionate în aprofundarea dinamicii proceselor neuropsihice.

Academicianul Gheorghe Marinescu a fost unul dintre marii savanţi ai medicinei mondiale, fondator al şcolii româneşti de neurologie şi neuropatologie. A fost un pionier al aplicării metodelor histologice, histochimice şi histopatologice în domeniul neurologiei, al metodelor anatomoclinice şi electrofiziologice în cercetarea ştiinţifică.

ghe-marinescu
Sursă foto: Wikipedia/unibuc.ro

 

S-a născut la 28 februarie 1863, la Bucureşti. Între 1882 şi 1889 a studiat la Facultatea de Medicină din Bucureşti. A continuat pregătirea în neuropatologie la Paris, între anii 1889-1897, la spitalul Salpêtrière, sub îndrumarea profesorului Jean-Martin Charcot. A urmat studii de histologie şi patologie nervoasă în laboratoarele din Berlin, Frankfurt şi Gand, informează Agerpes.

A obţinut doctoratul în medicină în 1897, la Paris. Tot la Paris, a efectuat cercetări asupra cauzelor agromegaliei şi cu privire la funcţia trofică reflex a celulelor nervoase motoare din măduva spinării.

Gheorghe Marinescu a lucrat ca extern (1884-1886) şi intern (1886-1889) la unele spitale din Bucureşti. A fost şef al serviciului de boli nervoase la Spitalul „Pantelimon” şi profesor de clinica bolilor nervoase şi electroterapie la Facultatea de Medicină Bucureşti (1897-1938).

A acordat o atenţie aparte celulei nervoase, cercetările sale fiind prezentate în cele două volume ale monografiei „La cellule nerveuse”, publicată în 1909. Alte studii semnate de Gheorghe Marinescu pe această temă sunt „Câteva date noi asupra structurii celulei şi în special asupra celulei nervoase” (1915) şi „Date şi cercetări nouă asupra biologiei celulei nervoase” (1920).

A introdus studiul anatomo-clinic în neurologie, reuşind, astfel, să individualizeze o serie de entităţi morbide mai puţin studiate până atunci, aşa cum reiese, de exemplu, din lucrarea „Câteva date despre tulburările nervoase produse de substanţele toxice”, publicată în 1933.

În 1896, Gheorghe Marinescu a fost primul care a utilizat radiografia pentru studierea scheletului mâinii în acromegalie, boală endocrină caracterizată prin dezvoltarea exagerată a capului şi membrelor.

Doi ani mai târziu, cu ajutorul operatorului Constantin M. Popescu, a realizat primul film ştiinţific din lume, „Tulburările mersului în hemiplegia organică”, conform icr.ro.

A fost printre primii savanţi din lume, după Pavlov, care au folosit reflexele condiţionate în aprofundarea dinamicii proceselor neuropsihice, studiile pe această temă fiind publicate în 1936.

Gheorghe Marinescu „a emis teoria troficităţii reflexe, a introdus termenul de „mână suculentă” pentru modificările cutanate şi subcutanate ale mâinii în siringomielie, a studiat sindromul oligofreniei combinate cu ataxie cerebeloasă (care-i poartă numele), a contribuit la fundamentarea tehnicilor de paliometrie, a pus bazele cercetărilor experimentale asupra hipofizei, a cultivat ţesut nervos în afara organismului, a descoperit în creierul bolnavilor de paralizie generală spirocheta sifilitică, a elaborat o concepţie proprie asupra mecanismelor îmbătrânirii”, se arată în cartea „Membrii Academiei Române” (2003), citată de Agerpres.

Împreună cu patologul francez Paul Oscar Blocq, a identificat plăcile senile, acele leziuni ale creierului care anunţă bolile senile şi care, 14 ani mai târziu, în 1906, au fost descrise de Alois Alzheimer şi asociate cu tulburările de memorie.

A dedicat câteva lucrări vieţii şi operei unor mari specialişti, precum Pasteur, Santiago Ramon y Cajal, Charcot, E. Roux.

Gheorghe Marinescu a fost membru corespondent (10 aprilie 1899) şi titular (9 aprilie 1905) al Academiei Române, conform acad.ro. Discursul de recepţie a fost „Progresele şi tendinţele medicinei moderne”.

Între 28 mai 1916 - 8 octombrie 1918 şi 11 iunie 1925 - 31 mai 1928 a fost vicepreşedinte al Academiei Române.

A fost preşedintele Secţiunii Ştiinţifice a Academiei Române între anii 1918 - 1922 şi 1933 -1936.

Savantul Gheorghe Marinescu a fost membru al academiilor de medicină din Buenos Aires, Genova, Madrid, Maryland, Paris şi al Societăţii Regale de Medicină din Londra, membru al Comisiei de Cooperare Intelectuală a Ligii Naţiunilor. A fost laureat al Academiei de Medicină din Bruxelles şi al Universităţii din Hamburg.

Un robot cu senzor biologic ar putea ajuta la diagnosticarea bolilor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe