Newsflash
Știri

110 ani de la naşterea părintelui psihologiei consonantiste

110 ani de la naşterea părintelui psihologiei consonantiste
   La Drobeta-Turnu Severin a avut loc o manifestare de înaltă ţinută ştiinţifică, cu abordare multidisciplinară, dedicată aniversării a 110 ani de la naşterea marelui savantŞtefan Odobleja, medic militar român, filosof. Simpozionul a fost organizat de „Fundaţia Ştefan Odobleja“. Au participat personalităţi precum: acad. Alexandru Surdu, preşedintele Secţiei de filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie a Academiei Române, prof. univ. Liviu Sofonea, preşedintele filialei Braşov a Comitetului român pentru istoria şi filosofia ştiinţei şi tehnicii al Academiei Române, prof. dr. Ioan Bradu Iamandescu, preşedintele Societăţii de Psihosomatică Aplicată şi Medicină Comportamentală din România, ing. Iustin-Virgiliu Capră, inventator, prof. univ. Traian Stănciulescu, de la Institutul Naţional de Inventică Iaşi, prof. univ. Cornel Ţăranu, prof. dr. Constantin Dumitru-Dulcan, dr. Ion Drăguşin, preşedintele Asociaţiei Medicilor şi Farmaciştilor Ofiţeri în Rezervă din România şi alţii.
   În cadrul simpozionului, s-a remarcat încă o dată că valoarea ştiinţifică a operei creşte pe măsura trecerii timpului şi atrage atenţia nu numai prin puterea extraordinară de pătrundere şi de previziune a autorului ei, ci, în mod deosebit, prin faptul că această operă devine din ce în ce mai mult un instrument de acţiune. Acad. Alexandru Surdu, care a studiat manuscrisele despre logică ale lui Ştefan Odobleja (menţionăm că este vorba de cca 50.000 de file), din care a cules materialul pentru lucrarea „Introducere în logica rezonanţei“ (1984), în alocuţiunea sa afirmă că Odobleja, cu principiul rezonanţei (consonanţei), aduce o contribuţie la înnoirea perspectivelor şi punctelor de vedere ale culturii ştiinţifice de astăzi, o cultură în cadrul căreia ideile originale emise de el nu pot fi nesocotite. ,,Dacă el nu a putut să le valorifice până la capăt, suntem siguri că, în cultura română, cel puţin, ele vor trezi, prin noutatea şi cutezanţa lor, mari vocaţii creatoare de care avem nevoie pentru calificarea noastră în cultura lumii“.
   O lucrare realizată după 20 de ani de cercetări, cu tema „Homeopatia exogenă, o emergentă contribuţie românească: de la consonantism la biofotonică“ a fost prezentată de prof. univ. Traian Stănciulescu. „Faptul că, în accepţiune odoblejiană, fenomenele de rezonanţă biofizică sunt funcţional simi­lare cu cele biopsihice, ne îngăduie – în contextul de faţă – o mai nuanţată asumare a biofotonicii, disci­plină de graniţă relativ recentă, ale cărei accepţiuni etimologice rezultă din două interpretări com­ple­men­tare: bio (biologie/viaţă) + photon (cuantă de lumină), adică lumină biologică, bioluminiscenţă; bio + foto­nică (ştiinţa şi tehnologia laserilor) – accepţiune în care biofotonica poate fi asimilată ca o ştiinţă a luminii vii“.
   În domeniul psihosomaticii, prof. dr. I. B. Iamandescu, cu lucrarea „Repere consonantiste – Odobleja în explicarea/aplicarea modelului biopihosocial Engel“, prezintă conceptele psihologiei consonantiste, care au contribuit la apariţia ciberneticii din zilele noastre şi care ne ajută să înţelegem mult mai uşor inter­rela­ţiile factorilor biologici, psihologici şi sociali. „Aşa, de exemplu, principiul aferentaţiei inverse, extins la analiza interrelaţiilor biopsihologice, psihosociale şi biosociale, constituie o bază explicativă fertilă pentru modul în care interacţionează o multitudine şi o diversitate de factori în edificarea stării de sănătate şi de boală“.
   Tot pe acest spaţiu, al abordării psihosomatice în medicină, dr. Nicolae Popescu descrie o sintagmă, psihosomatica consonantistă, arătând că meritul principal al lui Odobleja este de a fi intuit structura fundamentală care conectează omul cu natura (acel element invizibil, energetic, vibraţional). Cu legea reversibilităţii, marele savant aduce o contribuţie esenţială unităţii psihosomatice, stabilind o legătură de reciprocitate între psihic şi somatic, iar cu argumente pluri- şi interdisciplinare extinde abordarea psihosomatică a omului la nivelul universului. Analizează foarte profund legătura între psihic, fizic şi univers, dându-i modelului o tentă cosmică. În completarea acestei idei, prof. dr. Dumitru Constantin-Dulcan, în prezentarea sa „Ştefan Odobleja – omul de geniu“, arată că termenul de psihologie consonantistă exprimă ideea de modulare a proceselor psihice după principiul armoniei sau al consonanţei cu universul fizic. „Odobleja vedea universul psihic derivând din cel fizic şi, ca urmare, ambelor trebuie să le fie specifice aceleaşi legi. Este primul în istoria ştiinţei care extinde la natură şi societate ideea de buclă închisă. Este ceea ce Wiener va numi mai târziu feedback sau conexiune inversă. Meritul său genial este acela de a fi sesizat că această relaţie este o legitate generală“.
   În cadrul simpozionului au mai fost prezentate şi alte lucrări de un înalt nivel ştiinţific, ce vor fi publicate integral într-un volum al reuniunii, contribuind astfel la demersurile de a-i reda doctorului Ştefan Odobleja locul binemeritat în istoria medicinii naţionale şi internaţionale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe