Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - feb. 7 2014
Ştiri pe scurt

Pregătire perineală pentru naştere

 

Programul de Sănătate pentru Mame şi Sugari (SAMAS) a organizat duminica trecută un simpozion intitulat „Protecţia perineului pre-, intra- şi postpartum“, dedicat medicilor ginecologi, moaşelor, asistenţilor medicali, kinetoterapeuţilor şi studenţilor la ginecologie în ani terminali. Temele principale au vizat, printre altele, tehnicile de protecţie a perineului pacientei pre-, intra- şi postpartum, tehnici de protecţie a perineului în asistarea naşterii vaginale etc. La eveniment au participat Bernadette Schaffner, membră a Federaţiei Moaşelor din Elveţia şi fondatoare a Casei de Naşteri „Les Cygognes“ şi Fannie Frossard Sorrentino, fizioterapeut specializat în programe de pregătire perineală prenatală şi recuperare abdomino-perineală postpartum. Cele două invitate au prezentat studii de caz şi practici care şi-au dovedit eficienţa în protecţia perineului intrapartum. Pregătirea perineală pentru naştere şi recuperarea abdomino-perineală postpartum sunt integrate în cursurile de consiliere perinatală oferite de Programul SAMAS, acestea fiind disponibile, începând cu luna februarie, prin intermediul asistenţilor specializaţi ai organizaţiei amintite. (D. D. M.)

 

Tractografia prezice deficitul neurologic la prematuri

  

Specialişti din Columbus (Ohio) au pus la punct un protocol imagistic care va putea identifica nou-născuţii prematuri la risc de a dezvolta deficite cognitive, motorii şi comportamentale, se arată într-un studiu publicat în revista PLOS ONE. Metoda ar permite medicilor instituirea precoce a terapiilor neuroprotectoare, înainte de expresia semnelor clinice, şi evaluarea răspunsului organismului la tratament. Este vorba de o tehnică IRM (tractografie de difuzie), ce analizează dezvoltarea a zece tracturi nervoase importante pentru funcţiile cerebrale (ex.: vorbirea şi mişcarea etc.). Reconstituind 3D aceste tracturi nervoase, metoda permite vizualizarea conexiunilor dintre diferite arii cerebrale, dar şi dintre creier şi măduva spinării. Studiul care a stat la baza elaborării acestui protocol a comparat structurile cerebrale ale copiilor cu greutate foarte mică la naştere (sub un kilogram) şi ale nou-născuţilor la termen. (M. G. M.)

 

Consultaţii ginecologice gratuite

 

   Medicii ginecologi din 23 de clinici medicale din 16 oraşe din ţară vor oferi, începând cu luna februarie a acestui an, sesiuni de informare medicală privind sănătatea femeii, consultaţii ginecologice de rutină şi diagnostic gratuit pentru depistarea şi tratarea corectă a infecţiilor vaginale. Acţiunea se derulează în cadrul campaniei de informare, educaţie şi comunicare medicală privind sănătatea femeii, organizată de Societatea Română de Ultrasonografie în Obstetrică şi Ginecologie: „Zilele V –  Protejează-ţi feminitatea!“. Campania este una de informare medicală privind sănătatea femeii, dar şi de screening pentru infecţiile vaginale. Se estimează că până la 78% din femei vor avea o floră vaginală dezechilibrată, deşi nu prezintă simptomele clasice, iar cazurile de infecţii vaginale rămân nediagnosticate. Mai mult, nu puţine sunt femeile care preferă să se trateze singure, în loc să meargă la medic. (D. M. D.)

 

Liceenii şi subiectele tabu în România

 

   Elevii din şase licee din Alexandria, Călăraşi, Curtea de Argeş, Giurgiu, Târgu Bujor şi Tecuci vor fi beneficiarii unor sesiuni de informare privind subiecte încă tabu în România precum sex, sexualitate, contracepţie, infecţia cu HIV şi SIDA sau boli cu transmitere sexuală. Este vorba de un proiect – „Doar eu şi atât!“ – finanţat de Fundaţia MTV US „Staying Alive Foundation“ şi derulat de Asociaţia Semper Musica, proiect care presupune şi realizarea unei platforme online cu informaţii despre infecţia HIV şi răspunsuri la întrebările pe care aceştia le au şi pentru care nu găsesc suport în familie sau în cercurile de prieteni. Proiectul aduce în discuţie şi situaţia persoanelor care trăiesc cu HIV şi SIDA, din perspectiva nivelului de discriminare pe care acestea îl simt în exercitarea drepturilor lor sau accesarea serviciilor medicale, educative şi sociale. Conform datelor ECDC şi OMS – Biroul Regional pentru Europa, numărul cazurilor de infecţie HIV, în Europa, a crescut cu 8% în 2012 faţă de 2011. În România, trăiesc în prezent peste 11.500 de persoane infectate cu HIV, din care jumătate sunt tineri cu vârsta până în 24 de ani. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe