Newsflash
Internaționale

„Drog de zombi”: consumul explodează în SUA și îngrijorează autoritățile sanitare

de L. Budin - apr. 18 2023
„Drog de zombi”: consumul explodează în SUA și îngrijorează autoritățile sanitare

În Statele Unite, consumul de xilazină îngrijorează autoritățile sanitare, drogul fiind declarat „amenințare emergentă” în țară.

După o epidemie de supradoză din cauza consumului de opioide, Statele Unite trebuie să facă față unei noi crize sanitare: explozia de consum de xilazină, un tranchilizant folosit pentru mamiferele mari – cai, cerbi. Substanța a fost autorizată din 1972 pentru uz veterinar, însă a fost deturnată de la scopul inițial după anul 2000, fiind folosit pentu a provoca o senzație de euforie, informează Top Santé.

xilazina-drog-gluga

restricții la import

Supranumit „tranq drug”, drogul tranchilizant este, la ora actuală, responsabil pentru o treime din decesele prin supradoză în SUA. A fost desemnat drept „amenințare emergentă” – o premieră.

Adesea amestecată cu fentanil, cu heroină, metamfetamină sau cu cocaină, xilazina potențează efectul acestor substanțe psihoactive de 50 până la 100 de ori. O altă problemă majoră: xilazina e ieftină și se poate procura ușor, inclusiv online, la prețul derizoriu de 6 dolari/kilogram.

În luna februarie a acestui an, Agenția americană a medicamentului FDA a anunțat că va lua măsuri pentru restrângerea importului ilegal de xilazină.

Pericol maxim

Xilazina dă o puternică dependență și duce la o încetinire a respirației, la o scădere a ritmului cardiac și a temperaturii corporale până la niveluri critice, mortale chiar. Poate provoca leziuni grave și plăgi cutanate care se infectează ușor și care pot duce la amputație, dacă nu sunt tratate rapid.

Aspectul de piele necrozată, la fel și mersul lent și aplecat, toate efecte ale consumului acestei substanțe, i-au adus denumirea de „drog de zombi”. În anumite cazuri, xilazina poate duce la comă, urmată de deces.

Supradoza nu are tratament

Spre deosebire de fentanil sau de alte opioide, nu există niciun tratament în caz de supradoză cu xilazină. Naloxona, care se administrează în mod obișnuit în caz de supradoză, nu este eficace în cazul drogului de zombi.

Testele toxicologice de rutină nu pot detecta xilazina, avertizează autoritățile sanitare americane. Efectele secundare pot fi confundate cu cele date de opioide, distincția dintre supradoza provocate de acestea din urmă și dintre cea dată xilazină fiind greu de realizat.

În 2020, xilazina a fost responsabilă de 26% dintre decese prin supradoză în Pennsylvania și de 20% în Maryland, statul vecin.

Între 2010 și 2015, drogul a provocat 2% dintre decese; în 2019, procentul a crescut la 31%.

California: un comitat își testează apele reziduale contra drogurilor ilicite

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe