Newsflash
Știri

Valeriu Gheorghiță: creștere „lent progresivă”, dar susținută, a infectărilor cu coronavirus

de L. Budin - aug. 10 2021
Valeriu Gheorghiță: creștere „lent progresivă”, dar susținută, a infectărilor cu coronavirus

Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, declară că România a înregistrat în ultimele săptămâni o creştere „lent progresivă, dar susţinută” a numărului de infectări cu SARS-CoV-2.

Potrivit medicului militar, 81,5% dintre cazurile nou confirmate se înregistrează la persoane nevaccinate şi 2,6% dintre decese de asemenea la persoanele care nu au fost imunizate, relatează Agerpres.

Valeriu Gheorghita

Din acest punct de vedere, analiza pe grupe de vârstă arată o tendinţă de creştere în mod deosebit a persoanelor care sunt tinere, a celor din grupa de vârstă sub 40 de ani. (...) De asemenea, se observă o tendinţă de scădere a mediei de vârstă pentru persoanele confirmate, practic, o medie de 43 de ani comparativ cu 48 de ani în rândul celor care sunt testaţi pozitiv. Şi, de asemenea, dacă ne uităm la decesele înregistrate, tendinţa este de scădere a mediei de vârstă la 69 de ani, comparativ cu 71 de ani în decada anterioară. Mesajul nostru este foarte clar, şi anume: accelerarea şi creşterea ritmului de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiţă, într-o conferință de presă.

Până la data de 8 august, au fost înregistrate 313 cazuri de infecţie cu variantă Delta, cu 51 de cazuri în plus faţă de săptămâna precedentă.

Din aceste 313 cazuri în total, peste 80% au apărut la persoanele nevaccinate. S-au înregistrat în total 19 decese, din care unul singur la o persoană vaccinată cu schemă completă, ceea ce înseamnă un procent de peste 95% al deceselor prin infecţie cu varianta Delta la persoane nevaccinate”, a spus medicul militar.

El a subliniat că vaccinurile disponibile în prezent îşi menţin eficienţa pentru prevenirea cazurilor severe, a internărilor şi reduc semnificativ riscul de deces.

Din cele 53 de teste de secvenţiere efectuate în săptămâna 31, adică în perioada 2 august - 8 august, 51 au fost pozitive pentru varianta Delta, ceea ce înseamnă o pondere de pozitivare de circa 96%, comparativ cu 89% săptămâna trecută, a mai arătat medicul militar. 

Datele publicate recent în Singapore ne arată că durata evoluţiei bolii la persoanele vaccinate complet, infectate cu variantă Delta, este mai scurtă, simptomatologia este mai uşoară, probabilitatea de a dezvolta pneumonie cu necesitate de oxigen este mai mică, analizele de sânge sunt mult mai bune şi ştim că s-a tot discutat despre încărcătura virală a persoanelor vaccinate, care este similară cu a persoanelor nevaccinate în cazul infecţiei cu varianta virală Delta”, a punctat coordonatorul CNCAV.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe