Newsflash
Știri

Un nou mecanism de colaborare între CMR, MS şi CNAS, privind contractul-cadru

de Dorina Novac - ian. 21 2022
Un nou mecanism de colaborare între CMR, MS şi CNAS, privind contractul-cadru

La invitația Colegiului Medicilor din România, joi, 20 ianuarie 2022, a avut loc o întâlnire între principalii actori instituționali în domeniul sănătății.

La întâlnire au participat reprezentanți din cadrul Ministerului Sănătății, CNAS, Administrației Prezidențiale - Departamentul Sănătate Publică, Comisia pentru Sănătate și Comisia pentru Sănătate și Familie, și reprezentanți CMR.

Scopul întâlnirii a fost stabilirea unui cadru de dialog constructiv pentru elaborarea și implementarea politicilor de sănătate precum și a mecanismelor de finanțare ale sistemului de sănătate, reflectate de contractul-cadru care reglementează condițiile asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate și de Normele metodologice de aplicare aferente.

mecanism de colaborare

Colegiul Medicilor din România (CMR) a prezentat inițiativa constituirii, în anul 2021, a două grupuri de lucru care să analizeze aceste aspecte: Grupul de lucru Spitale și Ambulator și Grupul de Lucru Medicină de familie.

Dr. Laszlo Lorenzovici, consultant extern al CMR privind finanțarea sistemului de sănătate, a prezentat succint analiza și propunerile principiale preliminare ale Grupului de lucru Spitale și Ambulator.

Discuțiile au relevat nevoia ca MS, CNAS și CMR să adune laolaltă expertiza medicală, managerială și administrativă pe care o pot oferi fiecare, pentru ca strategia, principiile și direcțiile de abordare a metodelor și tehnicilor de finanțare în domeniul sănătății să fie adecvate și fezabile.

„În acest fel, experiența de zi cu zi a medicilor și a celor implicați în managementul unităților sanitare va putea fi analizată și îmbunătățită în mod sustenabil, la toate nivelele de specialitate medicală și de prestare a serviciilor de îngrijiri medicale, în beneficiul pacienților. Astfel, a fost agreat un model de colaborare pe termen lung, gestionat de CMR și CNAS, cu sprijinul Ministerului Sănătății și al reprezentanților Președintelui și Parlamentului României”, se arată într-un comunicat de presă.

Formatul va fi stabilit pe parcurs, în sensul constituirii unor comisii mixte și/sau grupuri tehnice de lucru, pe tipuri de asistență medicală, care vor aborda tematicile esențiale (de exemplu): finanțarea echitabilă, diversificarea serviciilor, debirocratizarea și optimizarea accesului pacienților la serviciile medicale. În acest context, toți decidenții au subliniat importanța consolidării rolului pe care medicina de familie o are la nivelul întregului sistem de sănătate.

Toate aceste demersuri vor fi armonizate cu Strategia Națională de Sănătate (2022-2030) și cu politicile de resurse umane în domeniul sanitar, coroborat cu programele naționale de sănătate și programele și proiectele guvernamentale în derulare în acest domeniu (inclusiv obiectivele și angajamentele asumate de statul român în cadrul PNRR).

La întâlnire au fost prezenți: prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, conf. dr. Adela Cojan, vicepreședinte CNAS cu atribuții de președinte, conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, președinte, Comisia pentru Sănătate - Senatul României și dr. Nelu Tătaru, președinte, Comisia pentru Sănătate și Familie - Camera Deputaților).

Echipa CMR a fost reprezentată de Biroul Executiv, respectiv: prof. univ. dr. Daniel Coriu (președinte), dr. Valeria Herdea (vicepreședinte), dr. Gheorghe Borcean (vicepreședinte), dr. Călin Bumbuluț (vicepreședinte), dr. Gindrovel Dumitra (secretar general) și de către dr. Anamaria Nițulescu (director administrativ).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe