Newsflash
Internaționale Știri

Un comitet al ONU cere anularea generalizată a brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID

de L. Budin - sept. 4 2023
Un comitet al ONU cere anularea generalizată a brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID

Comitetul ONU de combatere a rasismului a denunţat refuzul unor ţări bogate de a renunţa la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor anti-COVID.

În cadrul unei reuniuni ministeriale a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) din iunie 2022, statele membre au reuşit, după negocieri intense, să ajungă la un prim acord privind autorizarea ţărilor în curs de dezvoltare de a beneficia, dacă doresc şi pentru cinci ani, de brevetele asupra vaccinurilor anti-COVID-19, informează AFP și Agerpres.

Însă acest acord este insuficient, potrivit Comitetului pentru eliminarea discriminării rasiale, care este compus din 18 experţi independenţi şi ale cărui avize nu sunt obligatorii.

Acordul nu merge suficient de departe pentru a combate ratele înalte de morbiditate şi de mortalitate asociate cu COVID-19 la nivel mondial în rândul persoanelor şi grupurilor care sunt cele mai expuse la discriminarea rasială”, au precizat membrii comitetului într-un comunicat, publicat cu sprijinul Ashwini K.P., raportoarea specială a ONU pentru formele contemporane de rasism, 

Comitetul îndeamnă ţările din emisfera nordică, în special Germania, Elveţia, Regatul Unit şi Statele Unite, „să renunţe la drepturile de proprietate intelectuală privitoare la vaccinuri, tratamente şi tehnologii de îngrijire medicală asociate cu pandemia de COVID-19”.

Comitetul consideră că boala COVID-19 rămâne „o gravă problemă de sănătate publică, ale cărei efecte negative devastatoare afectează într-o manieră disproporționată grupele şi persoanele care sunt vulnerabile la discriminare rasială”. 

Aproximativ 32% din populaţia mondială a primit cel puţin un rapel sau o doză suplimentară de vaccin, însă în ţările în curs de dezvoltare, precum Gabon, Papua Noua Guinee, Burundi şi Madagascar, acest procent este mai mic de 1%, a remarcat comitetul, citând date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În cadrul OMC, discuţiile despre anularea drepturilor de proprietate intelectuală asupra tratamentelor şi instrumentelor de diagnosticare a bolii COVID-19 bat pasul pe loc, notează AFP.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe