Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Un alpinist nonagenar a ajuns pe vârful Muntelui Fuji în scaun cu rotile

de L. Budin - sept. 4 2023
Un alpinist nonagenar a ajuns pe vârful Muntelui Fuji în scaun cu rotile

După o ascensiune de trei zile, alpinistul japonez Yuichiro Miura, în vârstă de 90 de ani, a ajuns pe vârful Muntelui Fuji alături de prieteni și familie.

Yuichiro Miura a atins vârful Muntelui Fuji în jurul şi şi-a exprimat recunoştinţa faţă de cei care i-au susţinut demersul, transmit agenţiile Kyodo și Agerpres.

Reușita vine după unele probleme de sănătate cu care alpinistul s-a confruntat în ultimii ani. În iunie 2020, Miura, pe atunci în vârstă de 87 de ani, a fost internat circa opt luni pentru tratarea unui hematom spinal epidural spontan, din cauza căruia nervii de la gât au fost comprimaţi şi au provocat paralizia mâinilor şi a picioarelor.

Alpinistul, care în 2013, la vârsta de 80 de ani, a devenit cea mai în vârstă persoană care a cucerit Muntele Everest, a visat să urce pe Muntele Fuji ca mijloc de reabilitare.

Mulţumesc tuturor. Mi-am putut îndeplini dorinţa de a ajunge pe vârf. Este minunat”, a declarat el.

În scaunul său cu rotile conceput special pentru alpinism, Miura a început ultima parte a ascensiunii joi, 24 august, în jurul orei locale 5.15. Cu ajutorul grupului său care i-au tras scaunul în sus, el a atins vârful circa două ore mai târziu.

Aproximativ 40 de elevi de la Clark Memorial International High School, unde Miura este director onorific, l-au salutat pe alpinist la sosirea pe vârf.

Alpinistul este cunoscut pentru coborârea pe schiuri a Muntelui Fuji, în 1966, cu ajutorul unei paraşute care i-a încetinit alunecarea. În 2003, 2008 şi 2013 - la vârsta de 70, 75 şi, respectiv, 80 de ani - Miura a atins cu succes vârful Muntelui Everest, situat la altitudinea de 8.848 de metri.

Cea mai în vârstă persoană care a ajuns pe vârful Muntelui Fuji este Teiichi Igarashi, care avea 101 ani şi 10 luni la momentul acestei reuşite, în 1988, potrivit unei asociaţii care certifică recordurile naţionale din Japonia. 

Muntele Fuji, cu o altitudine de 3.776 de metri, cel mai înalt vârf din Japonia, este o destinaţie populară pentru drumeţii.


Notă autor:

Sursă foto: Wikimedia Commons

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe