Newsflash
Internaționale

UE: cerere dezamăgitoare pentru vaccinul anti-COVID de la Novavax

de L. Budin - mar. 14 2022
UE: cerere dezamăgitoare pentru vaccinul anti-COVID de la Novavax

S-a crezut că serul dezvoltat de americană de biotehnologie Novavax, bazat pe o tehnologie convențională, îi va convinge pe scepticii vaccinării anti-COVID - dar, deocamdată, nu e așa.

După lansarea în mai multe țări ale Uniunii Europene, cererea pentru vaccinul anti-COVID produs de firma americană de biotehnologie Novavax a fost dezamăgitoare, informează Reuters, preluată de Agerpres

vaccin-novavax1

Peste 85% din europenii adulți au primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19, iar aproape două treimi au primit o doză booster, însă zeci de milioane de persoane sunt în continuare nevaccinate.

S-a preconizat că serul dezvoltat de Novavax, comercializat sub numele de Nuvaxovid, îi va convinge pe scepticii vaccinării, pentru că se bazează pe o tehnologie convenţională, spre deosebire de celelalte patru vaccinuri autorizate până în prezent în UE. Însă datele iniţiale arată că a avut un impact redus în campaniile de vaccinare.

În Germania, ţara cea mai populată din UE, în care peste 10 milioane de persoane sunt nevaccinate, doar 36.000 de doze de Novavax au fost administrate în primele două săptămâni de la lansare, arată datele Institutului Robert Koch.

Până în prezent, aproape 90.000 de vaccinuri împotriva COVID-19 au fost administrate zilnic în Germania, în mare parte doze de rapel. Doar 2% din acestea au fost cu vaccinul dezvoltat de Novavax, în pofida faptului că în ţară au fost distribuite peste 2 milioane de doze.

O situaţie similară s-a înregistrat în Italia, unde mai puţin de 12.000 de doze de Nuvaxovid au fost administrate în primele zece zile de la lansare. În total, în această ţară au fost livrate 1 milion de doze de vaccin. În aceeaşi perioadă, au fost administrate peste 70.000 de vaccinuri anti-COVID pe zi, mare parte din ele fiind doze de rapel.

În Franţa, circa 1.200 de persoane au primit vaccinul de la Novavax, în primele opt zile ale lunii martie.

Reprezentanții companiei Novavax declaraseră inițial că serul va juca un rol important în stimularea ratelor de vaccinare în rândul celor care au ezitat să se imunizeze. 

Raport: afacerile cu produse sanitare contrafăcute au prosperat în pandemie

Momentul introducerii vaccinului precum şi relaxarea restricţiilor asociate coronavirusului s-au numărat printre motivele acestei „performanţe dezamăgitoare”, a declarat fostul director executiv al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), Guido Rasi.

Date de la Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) arată că dozele de rapel reprezintă aproximativ două treimi dintre vaccinările din ultimele săptămâni, vaccinul ARNm dezvoltat de Pfizer-BioNTech fiind în continuare cel mai utilizat.

Personalul sanitar încadrat fără concurs în timpul stării de alertă rămâne pe post

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe