Newsflash
Știri

Tg. Mureş: se încearcă salvarea „Mocăniței”, o rasă autohtonă de bovine

de L. Budin - ian. 11 2024
Tg. Mureş: se încearcă salvarea „Mocăniței”, o rasă autohtonă de bovine

Grădina Zoologică din Târgu Mureş se implică activ în salvarea unei rase autohtone de bovine numită „Mocăniţă”.

Originea rasei este încă un subiect de dezbatere. Unii specialiști susţin că aceasta aparține tipului brachicer, în timp ce alţii cred că rasa are o origine primigenă, adaptată la condiţiile pedoclimatice specifice regiunii montane, se arată într-un comunicat

Exemplarele se caracterizează „prin talia lor mică şi o culoare galbenă, brunie şi plumburie”. Laptele produs are un procent ridicat de grăsime (până la 4,5%). 

Mocăniţa era răspândită într-un areal larg, în zonele muntoase ale ţării. În urma încrucişărilor cu rasele Schwyz şi Pinzgau, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, rasa a dispărut treptat.

Extrem de rezistentă la condiţiile aspre şi capriciile vremii, rasa este considerată primitivă. Boii sunt bine adaptaţi terenului accidentat, fiind folosiţi şi în activitățile forestiere.

Unicul exemplar aflat într-o grădină zoologică din ţară se află la Târgu Mureş. Grădina Zoo din Târgu Mureş are ca obiectiv „salvarea şi reîntroducerea” exemplarelor de Mocăniță, şi are în vedere „crearea unei nucleu de reproducție”. Exemplarul de la Târgu Mureș a fătat un viţică sănătoasă, care a căpătat numele Speranța, putând fi admirată de către publicul vizitator, se mai arată în comunicat. 


Notă autor:

Sursă foto: zootirgumures.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe