Newsflash
Știri

Operaţie în premieră pentru Regiunea de N-E a ţării

de Ivona Burduja - iul. 8 2022
Operaţie în premieră  pentru Regiunea de N-E a ţării

În 23 iunie s-a realizat prima intervenţie chirurgicală asistată robotic din Regiunea de Nord-Est a ţării, folosind sistemul de ablaţie tumorală minim invazivă.

r2Sistemul a fost achiziţionat prin intermediul proiectului CENEMED, desfășurat sub egida Universităţii de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF Iași), în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO) „Este vorba despre o colectomie segmentară stângă joasă, la un pacient cu neoplasm de colon sigmoid. Intervenţia s-a desfășurat în cadrul IRO și a fost realizată sub observaţia dr. Victor Tomulescu, în calitate de mentor”, a explicat dr. Dragoș Scripcariu, cel care a efectuat intervenţia chirurgicală.

Evoluţia postoperatorie a pacientului a fost favorabilă, acesta fiind externat la șase zile după operaţie, cu o stare generală foarte bună. Cazul a fost complet documentat și inclus în studiul desfășurat în cadrul CENEMED, care urmărește impactul mobilizării tumorale limitate asupra evoluţiei postoperatorii din punctul de vedere al răspunsului imun și al morbidităţii postoperatorii la pacienţii cu neoplazii pelviene.

„Au fost colectate date atât din preoperator, cât și din evoluţia postoperatorie imediată cu privire la răspunsul imun și morbiditatea asociate intervenţiei chirurgicale și neoplaziei. Mă bucur că am avut ocazia de a practica această intervenţie chirurgicală (...). Având acces la acest sistem chirurgical robotic de ultimă generaţie, avem convingerea că atât pacienţii noștri, cât și noi ne vom bucura de un act medical de calitate și de rezultate deosebite”, a mai declarat dr. Dragoș Scripcariu.

Viaţă mai bună pentru pacienţi

CENEMED este un proiect unic în România, al cărui obiectiv este creșterea capacităţii de cercetare-dezvoltare și de transfer de cunoștinţe ale UMF Iași prin crearea unui centru multidisciplinar de cercetare în domeniile: urgenţe cardiovasculare și toxicologice, oncologie pelviană, imunologie și genetică, nefropatologie și gastroenterohepatologie.

Scopul acestuia este de a cerceta metode diagnostice și mijloace terapeutice personalizate pentru patologia din aria de interes capabile să crească supravieţuirea și să îmbunătăţească calitatea vieţii pacienţilor din Regiunea de Nord-Est a României. Unităţile medicale incluse în proiect sunt Institutul Regional de Oncologie din Iași, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” şi Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”.

r1

Sistemul de ablaţie tumorală minim invazivă asistată robotic funcţionează în cadrul Laboratorului de ablaţie și intervenţii de rezecţii tumorale, care va contribui la tema de cercetare „Studiul privind impactul mobilizării tumorale limitate asupra evoluţiei postoperatorii din punct de vedere al răspunsului imun și al morbidităţii postoperatorii la pacienţii cu neoplazii
pelviene”.

„Pacienţii vor fi incluși în studii clinice care respectă toate reglementările europene de etică a cercetării. Este extrem de important să generezi cercetare clinică bazată obligatoriu pe performanţa medicală. (...) De asemenea, validăm în practică metodele de diagnostic și tratament moderne în plan european cu ajutorul echipamentelor de ultimă generaţie, care nu existau până în prezent în Regiunea de Nord-Est, și, mai ales, prin intervenţia echipelor medicale care includ cercetători cu experienţă și tineri aflaţi în procesul de formare”, a explicat prof. dr. Diana Cimpoeșu.

În cadrul CENEMED, vor fi abordate 16 teme de cercetare, pentru care există 16 acorduri de parteneriate. Rezultatele cercetărilor vor fi folosite pentru îmbunătăţirea unor servicii deja existente, dar și pentru realizarea de produse, procese sau servicii noi. Astfel, vor fi generate trei acorduri de parteneriat de la instituţii publice și 13 de la asociaţii și societăţi private.

r3

CENEMED în cifre

  • Valoarea totală a proiectului:66.813.161,60 lei
  • 4 laboratoare noi
  • 3 laboratoare existente vor fimodernizate
  • 113 echipamente și instrumentemedicale
  • 16 teme de cercetare
  • Proiectul a început în14 septembrie 2021 și se va finalizala 31 decembrie 2023.

Citiți și: Inovaţia medicală își dă întâlnire la Oradea

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe