Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Fonduri private pentru cercetare

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 18 martie 2011

   Institutul Naţional „Victor Babeş“ şi prima bancă de celule stem din România – Cord Blood Center – au încheiat un parteneriat pentru cofinanţarea cercetărilor privind relaţiile şi interacţiunile dintre telocite şi celulele stem din diverse organe şi ţesuturi. La conferinţa de presă în care s-a anunţat acest parteneriat, organizată la 15 martie a.c., au participat dnii acad. Laurenţiu M. Popescu, preşedintele secţiei medicale a Academiei Române, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România şi preşedinte ales al Federaţiei Europene a Academiilor de Medicină, dr. Tudor Panu, director general Cord Blood Center, şi dr. Bogdan O. Popescu, director ştiinţific al INVB. (...)

   Institutul Naţional „Victor Babeş“ şi prima bancă de celule stem din România – Cord Blood Center – au încheiat un parteneriat pentru cofinanţarea cercetărilor privind relaţiile şi interacţiunile dintre telocite şi celulele stem din diverse organe şi ţesuturi. La conferinţa de presă în care s-a anunţat acest parteneriat, organizată la 15 martie a.c., au participat dnii acad. Laurenţiu M. Popescu, preşedintele secţiei medicale a Academiei Române, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România şi preşedinte ales al Federaţiei Europene a Academiilor de Medicină, dr. Tudor Panu, director general Cord Blood Center, şi dr. Bogdan O. Popescu, director ştiinţific al INVB.
   Echipa condusă de dl acad. L. M. Popescu cercetează rolul benefic al telocitelor în refacerea ţesutului cardiac, al celui pulmonar şi al muşchiului scheletic, precum şi existenţa bolilor telocitare, în care aceste celule sunt fie afectate, fie cauzatoare de diverse afecţiuni. S-a constatat că schimbul bidirecţional de informaţii moleculare dintre telocite şi celule stem este esenţial (exemple: diverse tipuri de ARN, VEGF, citokine etc.). Ipoteza cercetătorilor români este că telocitele pot ghida celulele noi, funcţionale; ei lucrează la modele experimentale în care să analizeze în detaliu acest fenomen, de importanţă capitală în medicina regenerativă. În lipsa interesului pentru cercetare a decidenţilor din ţara noastră, care alocă fonduri total insuficiente acestui domeniu, resursele financiare pentru continuarea proiectelor vizând studiul telocitelor şi al interacţiunilor lor cu celelalte celule sunt obţinute din parteneriate cu alte ţări interesate, precum R. P. Chineză, sau cu firme private, din care prima este banca de celule stem menţionată, care aniversează cinci ani de recoltare de celule stem în sistem privat din România.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.