Newsflash
Știri

Spitale reconstruite în parteneriat public–privat

de Alexandra NISTOROIU - mai 30 2016
Spitale reconstruite în parteneriat public–privat
     Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie“ și Institutul de Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu“ intră în etapa-pilot a unui program de reconstrucție a spitalelor prin parteneriat public–privat, anunțat zilele trecute de guvernul Cioloș. Planul Guvernului este să schimbe colaborarea tradițională cu firmele de construcții – a căror responsabilitate se încheie odată cu ridicarea clădirii –, cu noi contracte încheiate pe o durată de până la 30 de ani cu companii private cu experiență în construcția și întreținerea spitalelor. Operatorii privați ar răspunde astfel de buna funcționare a infrastructurii pe termen mediu și lung. Managementul sanitar rămâne sub controlul autorității publice, iar la sfârșitul celor 30 de ani infrastructura privată va intra în proprietatea statului.
     „Avem o infrastructură spitalicească veche și suntem datori să reîncepem construcția de unități spitalicești“, a motivat sec Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului la o conferință de presă dedicată subiectului mult mai aprig discutat: criza dezinfectanților diluați.
     Programul de reconstrucție a spitalelor va fi sprijinit de Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), sprijin intermediat de Ministerul Finanțelor Publice. BERD va asigura asistența tehnică și finanțarea celei mai mari părți a cheltuielilor de pregătire a proiectului. Actul medical va rămâne strict în responsabilitatea statului, în vreme ce partenerul privat se va ocupa de construcția și întreținerea clădirii. Orice abatere de la standardele de calitate definite contractual va însemna penalizări pentru partenerul privat. Acesta va primi „plățile de disponibilitate“ pe durata parteneriatului, dar numai dacă respectă criteriile de performanță. Reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice spun că vor reveni în perioada imediat următoare cu mai multe detalii despre mecanismele parteneriatului public–privat.
     În cazul Institutului de Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu“, demersurile pentru construcția unui nou spital au început încă din 2006 și, conform managementului, sunt imperioase, ținând cont de faptul că expertiza din 2015 a clasificat clădirea ca având risc seismic ridicat. Imobilul actual este construit la sfârșitul anilor ’60, iar conducerea speră să poată fi înlocuit de unul nou, ridicat în cel mult patru ani. „Se va face o nouă construcție în curtea spitalului. Există un studiu vechi de fezabilitate făcut în 2006, care trebuie reactualizat“, a mai precizat prof. dr. Șerban Bubenek, managerul institutului.
     Guvernul a mai anunțat și că va accelera proiectele cu finanțare europeană pentru construcția celor trei spitale regionale de la Craiova, Iași și Cluj.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe