Newsflash
ACTUALITATE Știri

Senat: raport negativ pentru dezincriminarea posesiei de canabis în limita a 3 grame

de L. Budin - sept. 13 2023
Senat: raport negativ pentru dezincriminarea posesiei de canabis în limita a 3 grame

Inițiatorii propunerii legislative cer ca sumele provenite din amenzi să fie folosite pentru finanţarea programelor de prevenire şi asistenţă medicală.

Comisia juridică a Senatului a acordat, în unanimitate, raport negativ unei iniţiative legislative de dezincriminare a posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame şi înlocuirea sancţiunilor penale cu pedeapsa contravenţională cuprinsă între 1.000 şi 3.000 de lei, informează Agerpres.

Propunerea legislativă este iniţiată de un grup de deputaţi neafiliaţi, membri ai REPER.

Deputaţii propun ca sumele provenite din aplicarea amenzilor să fie folosite pentru finanţarea programelor naţionale de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri.

Proiectul nu este menit să susţină consumul de droguri, ci să-l combată. (...) Hai să lăsăm zeci de mii de cadre MAI, ca atunci când vor identifica pe cineva pe stradă ca având asupra lui canabis în limita a trei grame, să aplice o (...) amendă usturătoare, iar cei 14 procurori, care acum se ocupă de mii de dosare, să poată să se focalizeze asupra traficului. Trebuie să încurajăm DIICOT să îşi facă treaba combătând traficul”, a spus deputatul Andrei Lupu, în şedinţa Comisiei juridice.

Vlad Zaha, prezentat de Andrei Lupu ca criminolog specializat la Oxford în combaterea traficului de droguri, a explicat că in alte ţări „prohibiţia totală a drogurilor a eşuat”.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş, consideră că proiectul are, ca tehnică legislativă, „foarte multe sincope”.

Eu nu pot să susţin, în România zilelor de astăzi, ca tineretul, pentru o simplă contravenţie, să poată consuma şi deţine până până la trei grame. (...) Eu nu vreau să-mi asum asupra tineretului şi a stării naţiunii mele a astfel de situaţie”, a adăugat Țâgârlaş.

Propunerea legislativă va intra în dezbatere în plenul Senatului, prim for sesizat în acest caz. 


Notă autor:

Sursă foto: Facebook Senatul României

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe