Newsflash
Știri

Sănătatea scoasă la o licitație aranjată

de Alexandra NISTOROIU - nov. 27 2015
Sănătatea scoasă la o licitație aranjată
     DNA continuă curățenia de toamnă. Acum și în structura unui minister al sănătății aflat în plină reorganizare. Alin Țucmeanu, secretar de stat în guvernul Ponta, a fost adus luni (16 noiembrie) la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat într-un dosar de corupție. Procurorii îl acuză de luare de mită și complicitate la dare de mită. Subiectul anchetei: contracte acordate preferențial la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan“.
     Alin Țucmeanu a fost numit secretar de stat la Ministerul Sănătății în aprilie 2014. Este membru UNPR și coordonează echipa UNPR sector 2, zona 4. Neoficial, a fost considerat „omul lui Gabriel Oprea“ din Ministerul Sănătății. Luni, a fost dus de mascați de la sediul MS la DNA, unde a fost audiat timp de opt ore. Procurorii îl acuză că era pe cale de a aranja o licitație pentru achiziția de echipamente medicale, astfel încât contractul în valoare de 2,2 milioane de lei să fie încredințat firmei chirurgului Cristinel-Spiridon Vodislav (Spitalul Județean Ilfov). Acesta a ajuns la rândul său în arest preventiv la începutul săptămânii.
     Ancheta a început în urma declarațiilor unor medici de la „Sf. Ioan“, care le-au spus oamenilor legii că secretarului de stat i s-ar fi promis o sumă de bani ca să își folosească influența pentru ca respectivul contract să ajungă unde trebuie. Potrivit anchetatorilor, o parte semnificativă din valoarea contractului, respectiv 60.000 de euro, urma să ajungă sub formă de mită la membrii conducerii spitalului. Demnitarul l-ar fi ajutat astfel pe inculpatul Cristinel Vodislav să ia legătură cu persoanele abilitate să încheie acel contract și le-ar fi convins de „seriozitatea“ omului de afaceri, care urma să se țină de promisiunea de a plăti mita stabilită. În plus, Țucmeanu ar fi făcut demersurile necesare pentru ca MS să aprobe cererea de finanțare din partea spitalului într-un termen cât mai scurt, notează anchetatorii în referatul prin care au cerut arestarea fostului secretar de stat.
     La 23 octombrie 2015, reprezentantul spitalului a depus la MS cererea de finanțare, ocazie cu care s-a întâlnit și cu Alin Țucmeanu și i-a spus acestuia că unitatea medicală a mai încheiat un acord-cadru cu o altă firmă. Cu această ocazie, primul a învățat de la cel din urmă cum să negocieze o nouă șpagă. Astfel, Țucmeanu l-a sfătuit să ceară reprezentanților societății să scrie pe o foaie de hârtie care e „comisionul“ pe care îl dau ei de obicei, după care să rupă hârtia. Detaliile sunt consemnate în referatul DNA.
     De îndată ce a ajuns la DNA, Alin Țucmeanu a fost eliberat din funcția de secretar de stat la MS. Decizia, semnată de premierul interimar Sorin Cîmpeanu, a fost publicată marți în Monitorul Oficial. Decizia a venit la timp, căci fostul demnitar a rămas în arestul preventiv, Tribunalul București aprobând cererea DNA.
     Nu este pentru prima oară când numele lui Alin Țucmeanu apare în presă asociat unui scandal. În 2011, Curtea de Conturi a descoperit la Spitalul Județean Ilfov abateri financiar-contabile în valoare de 600.000 de euro. Un reportaj „România, te iubesc“ publicat acum un an și jumătate atenționa despre felul în care unele firme câștigau aici contracte pe bandă rulantă. Un fost angajat al spitalului povestea cum caietul de sarcini era făcut astfel încât să avantajeze un singur participant: „Caietele de sarcini se întocmesc pe baza datelor tehnice oferite pe CD de firmele care trebuie să câștige licitația“. Printre neregulile descoperite de Curtea de Conturi Ilfov se afla și contractul privind reparațiile capitale de la secția de terapie intensivă. Firma Continental Construct, care a făcut lucrările, îl avea ca acționar pe Alin Țucmeanu, la vremea respectivă medic voluntar în același spital. Acesta a refuzat să răspundă întrebărilor reporterilor despre afacerile derulate la Spitalul Județean Ilfov.
     În vară, un ziar local din Suceava scria despre numirea pe criterii politice a unui inginer de 26 ani în fruntea DSP Suceava. Andrei Ianovici a preluat conducerea instituției fără niciun fel de experiență care să îl recomande pentru un astfel de post. Cel care l-a numit a fost același Alin Țucmeanu, pentru ca, la scurt timp după, cu o candoare aproape grotescă, președintele organizației județene Suceava a UNPR, senatorul Mihai Neagu, să explice, pentru „Monitorul de Suceava“, că postul a fost negociat în coaliția de guvernare pentru UNPR. „Funcția la DSP e negociată de când eu eram la PC, apoi după negocieri am preluat-o la UNPR“, a spus Mihai Neagu. În același timp, fostul director al DSP, dr. Ludovic Abiței, a declarat că secretarul de stat Țucmeanu a făcut timp de trei luni presiuni asupra lui să demisioneze pentru că a refuzat „să-i facă anumite servicii cu o unitate medicală“, mai precizează sursa citată.
     Conform declarației de avere, Alin Țucmeanu deține două terenuri în Capitală și unul în Costinești. Are, împreună cu soția sa, două case în București și două autoturisme. La rubrica obiecte de valoare, secretarul de stat a menționat că are bijuterii în valoare de 15.000 de euro și două depozite bancare în valoare de 13.000 de euro.
     Am încercat să obținem atât punctul de vedere al fostului ministru al sănătății, Nicolae Bănicioiu, cât și poziția oficială a ministerului, dar niciuna dintre sursele contactate nu a dorit să comenteze. De aceeași tăcere ne-am lovit și în încercările de a obține poziția colegilor de partid ai secretarului de stat UNPR, aflat acum în arest.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe