Newsflash
Știri

Raport: tratamentele cu celule stem au crescut cu 285% anul trecut

de L. Budin - feb. 26 2024
Raport: tratamentele cu celule stem au crescut cu 285% anul trecut

O bancă de celule stem a anunțat o creștere de peste 285% a numărului de unități eliberate în 2023 la nivelul întregului grup, față de 2022.

O mare parte din unități au fost eliberate pentru a fi folosite în tratarea tulburărilor de spectru autist, dar și pentru AVC, boli hemato-oncologice, paralizie cerebrală, leziuni ale creierului sau ale coloanei, se arată într-un comunicat. 

Celulele stem recoltate la naștere din placentă, sânge și țesut ombilical au indicație standardizată de utilizare, în prezent, pentru peste 85 de boli grave, printre care anumite leucemii, limfoame sau mieloame, scleroza multiplă, anumite tulburări metabolice, sau anemii. Aceste celule au și un puternic efect regenerativ, motiv pentru care în 2023 pacienții le-au utilizat pentru afecțuni precum AVC, boli hemoto-oncologice, paralizie cerebrală, leziuni ale creierului sau ale coloanei, scleroza laterală amiotrofică, dar și Alzheimer sau tumori cerebrale, se subliniază.

Cord Blood Center, care în 2024 aniversează 18 ani în România, este banca de celule stem care a eliberat cele mai multe probe din țara noastră, majoritatea pentru a ameliora simptomele tulburărilor de spectru autist. Copiii au beneficiat de aceste tratamente în cadrul unui studiu clinic desfășurat la o clinică privată din București, iar potrivit investigatorilor, majoritatea participanților la studiu au înregistrat progrese și îmbunătățiri comportamentale. 

În fiecare an cresc și indicațiile de tratament pentru care sunt eliberate probele.

Anul 2023 este al doilea an consecutiv în care cererea de terapii cu celule stem recoltate la naștere a crescut exponențial. Până în acest moment, peste 85 de afecțiuni sunt deja tratate cu succes folosind celule stem recoltate la naștere din placentă, sânge și cordonul ombilical. Sunt peste 1.000 de studii clinice în desfășurare pentru a explora potențialul terapeutic al acestor celule în cazul altor afecțiuni, iar medicii estimează că, până în 2030, FDA ar putea aproba între 30 și 50 de noi terapii celulare”, a explicat dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical al băncii de celule stem.

Interesul crescut al cercetătorilor pentru a explora potențialul terapeutic al acestor celule este dat de ușurința obținerii lor, cantitatea disponibilă, dar și caracteristicile lor unice. 

Placenta conține cea mai mare cantitate și varietate de celule stem, iar acest lucru este un factor esențial în administrarea terapeutică cu succes. Acest organ temporar conține inclusiv celule imuno-evazive, cu exprimare redusă sau chiar zero a markerilor de compatibilitate HLA, facilitând astfel utilizarea lor pentru orice membru al familiei. 

În ceea ce privește categoriile de vârstă de pacienți pentru care au fost eliberate probe, cei mai mulți dintre aceștia sunt copii – 56%. Apoi, 32% din unități au fost administrate adulților, 12% vârstnicilor. Vedem însă că probele sunt accesate și în cazul rudelor copiilor de la care au fost recoltate, inclusiv adulți, datorită beneficiilor oferite de celulele imuno-evazive”, a precizat dr. Bogdan Coltor.

În prezent, părinții din România sunt printre puținii din Europa, alături de cei din Germania, Marea Britanie, Cehia și Slovacia, care pot beneficia de cantitatea maximă de celule stem disponibilă la naștere prin recoltarea placentei în întregime, alături de sângele și țesutul ombilical, se subliniază.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe