Newsflash
Știri

Raport: nivelul de metan în atmosferă a atins valori record

de L. Budin - apr. 12 2022
Raport: nivelul de metan în atmosferă a atins valori record

Nivelurile globale de metan - un gaz cu efect de seră - au înregistrat valori record în 2021, pentru al doilea an consecutiv. Emisiile au atins cel mai înalt grad de la începutul măsurătorilor lor.

Raportul privind emisiile de metan în atmosferă a fost publicat de agenția de reglementare americană NOAA – National Oceanic and Atmospheric Administration (Agenția americană de observații oceanice și atmosferice), informează Agerpres.

atmosfera

Specialiştii au observat o creştere anuală record. Metanul se situează pe locul al doilea, după dioxidul de carbon, pe lista gazelor cu efect de seră. Producţia şi utilizarea combustibililor fosili contribuie cu o treime din totalul emisiilor de metan.

Datele preliminare subliniază maniera semnificativă în care metanul a fost subestimat de guvernanţi, și au fost date publicităţii după ce peste 100 de ţări au convenit să reducă cu 30% acest tip de emisii, până la finele deceniului.

Reducerea emisiilor de metan este un instrument important pe care îl putem folosi chiar acum, pentru a atenua impactul încălzirii globale în viitorul apropiat şi pentru a reduce rata de încălzire”, a declarat într-un comunicat administratorul NOAA, Rick Spinrad.

Raportul arată că şi nivelurile de dioxid de carbon au continuat să crească rapid, cu o medie globală a dioxidului de carbon în 2021 de 414,7 ppm -  o creştere cu 2,66 ppm peste media din 2020.

Deşi atât metanul, cât şi dioxidul de carbon contribuie la încălzirea atmosferei, efectele celor două gaze nu sunt similare: cele produse de dioxidul de carbon au consecințe pe termen lung, arată cercetătorii. 

Specialiștii spun că sursele industriale ale metanului sunt relativ ușor de identificat, iar emisiile pot fi reduse folosind tehnologia existentă.

Poluarea aerului este asociată anual cu 7 milioane de decese premature

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe