Newsflash
Știri

Protest la SJU Buzău: mai mulţi medici au anunțat că nu mai fac gărzi

de L. Budin - iun. 22 2023
Protest la SJU Buzău: mai mulţi medici au anunțat că nu mai fac gărzi

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Buzău se află într-o situaţie dramatică, a precizat managerul instituţiei, Claudiu Damian, după ce mai mulţi medici au renunţat la contractele pentru gărzi suplimentare.

Demersul ar urma să își producă efectele din luna iulie. Activitatea în secții precum Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), Chirurgie, Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) sau Pediatrie ar putea fi paralizată.

Potrivit conducerii SJU Buzău, până la acest moment patru medici au anunţat deja că nu vor mai efectua gărzi.

Legat de protestul medicilor afiliaţi la Sindicatul Solidaritatea, pot să spun că deja am început să primesc cereri prin care mă anunţă că începând cu data de 21 iunie ei îşi depun demisia în cazul în care nu se modifică legislaţia privind baza de calcul pentru sporurile gărzilor. Mai precis, baza de calcul pentru gărzi este baza stabilită în decembrie 2018, iar acest lucru face ca suma primită de medici să fie de trei ori mai mică decât dacă ar fi calculată la baza salariului dublată pentru contractul individual de muncă 2023”, a declarat, pentru Agerpres, managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

Decizia medicilor ar pune Spitalul Judeţean în imposibilitatea de a mai asigura servicii de specialitate sau internări.

Acest lucru ar duce pentru spital la un impact catastrofal, pentru că ar însemna că liniile de gardă nu ar mai fi asigurate (...). Nu depinde de mine ca manager al spitalului, nici de Consiliul Judeţean (CJ), aceste modificări ar trebui realizate de Ministerul Sănătăţii pentru a fi puse în aplicare. Sper să nu se ajungă la forma finală, pentru că la 20 de zile de la depunerea demisiilor, contractul o să înceteze şi o să rămână doar o gardă obligatorie, respectiv 18 ore, şi toate celelalte gărzi nu vor mai rămâne în picioare, iar medicii nu se vor mai prezenta (...) Gândiţi-vă ce ar însemna să nu mai avem gardă la UPU, la Chirurgie, ATI, Obstetrică-Ginecologie. Avem în fiecare zi internări pe toate secţiile spitalului ... (…) Să ne gândim ce ar însemna să nu mai avem gardă la Pediatrie, unde avem 30 de copii pe zi care se prezintă, vârful este undeva la 80 de prezentări de copii şi dintre aceştia se internează aproximativ 15 copii. Va fi o dramă din punctul meu de vedere pentru că nu vom mai putea asigura continuitatea actului medical”, a mai precizat managerul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ.

Federația „Solidaritatea Sanitară” a anunţat că, la nivel naţional, 10% dintre medici şi-au anunţat deja intenţia de a demisiona din contractele de gărzi suplimentare.

Această formă de protest este îndreptată împotriva modalităţii în care este recompensată contribuţia la asigurarea continuităţii serviciilor medicale în acest moment şi în proiectul noii legi a salarizării. Acţiunea este una de avertizare precoce, menită să determine Guvernul să identifice soluţiile necesare pentru onorarea revendicărilor Federaţiei Solidaritatea Sanitară”, au transmis sindicaliștii, într-un comunicat de presă. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe