Newsflash

Preţuri, comisii şi celule stem

de Alexandru NEAGU - apr. 18 2013
Preţuri, comisii şi celule stem
   Preţurile de referinţă ale dispozitivelor medicale. Prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 188 din 27 martie 2013, publicat în Monitorul Oficial nr. 178 din 1 aprilie 2013, a fost aprobată metodologia de stabilire a preţurilor de referinţă şi a sumelor de închiriere corespun­zătoare categoriilor şi tipurilor de dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Aceste preţuri sunt prevăzute în Anexa Ordinului şi reprezintă suma maximă care se suportă de casele de asigurări de sănătate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru fiecare dispozitiv medical sau tip de dispozitiv medical.
   Preţurile au fost obţinute în urma calculării mediei aritmetice a trei dintre cele mai mici preţuri de vânzare cu amănuntul dintre preţurile de vânzare cu amănuntul minime, respectiv a trei dintre cele mai mici sume de închiriere dintre sumele de închiriere minime, după eliminarea extremelor minime şi a ajustării, după caz, cu ± 10%, astfel încât să nu fie mai mari sau mai mici cu 10% raportate la preţurile de refe­rinţă şi sumele de închiriere corespunzătoare anului 2012.
   Dacă pentru o categorie sau pentru un tip de dispozitiv medical există un singur preţ trimis de un singur furnizor, atunci acela se consideră preţul de vânzare cu amănuntul minim, respectiv suma de închiriere minimă, iar dacă preţurile de vânzare cu amănuntul, respectiv sumele de închiriere au fost trimise de doi sau trei furnizori, atunci se calculează media aritmetică a preţurilor de vânzare cu amănuntul minime, respectiv sumele de închiriere minime din listele acestor furnizori. Pentru dispozitivele medicale la care nu s-au trimis oferte de preţ de către furnizorii de dispozitive medicale, nu se stabilesc preţuri de referinţă, respectiv sume de închiriere.
   Comisii CNAS pentru programele naţionale. În Monitorul Oficial nr. 191 din 4 apri­lie 2013, a fost publicat Ordinul preşedintelui CNAS nr. 180 din 21 martie 2013 privind aprobarea regulamentelor de organizare şi funcţionare ale comisiilor de experţi de la nivelul CNAS pentru im­plementarea unor programe naţionale, respectiv subprograme de sănătate, cu scop curativ, finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, precum şi pentru anumite boli cronice, respectiv anumite DCI-uri prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune inter­naţio­nale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
   Comisiile CNAS reglementate prin acest ordin vizează următoarele programe/subpro­grame: • Programul naţional de oncologie şi pentru monitorizarea activă a terapiilor specifice oncologice • Programul naţional de hemofilie, talasemie şi alte boli rare – trata­mentul specific talasemiei şi hemofiliei • Pro­gramul naţional de diagnostic şi tratament pentru bolnavii cu boli rare – scleroză multiplă • pentru tra­tamentul specific în psoriazisul cronic sever • pentru trata­mentul specific în boala Gaucher • pentru monito­rizarea activă a terapiilor specifice oncologice în endo­crinologie • pen­tru tratamentul specific hepatitelor cronice şi cirozei hepatice de etiologie virală, precum şi pentru boala infla­matorie cronică intestinală • pentru tratamen­tul infertilităţii de cauză hormonală • pentru tratamentul cu imuno­supresoare în poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondilita anchilozantă şi artrita juvenilă • pentru trata­mentul tulburărilor de nutriţie şi metabolism.
   În comisii – care funcţionează în subordi­nea preşedintelui CNAS – numirea şi revocarea experţilor se face prin ordinul acestuia, iar coordonarea metodologică se realizează de către medicul şef/director general adjunct CNAS.
   Spitalul Colţea este acreditat pentru transplantul de celule stem. Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 436 din 1 aprilie 2013, publicat în Monitorul Oficial nr. 191 din 4 aprilie 2013, a fost acreditat Spitalul Clinic Colţea – Compartimentul de transplant medular pentru activitatea de transplant de celule stem hematopoietice centrale şi din sângele periferic în scop terapeutic. Acreditarea este valabilă pentru o perioadă de cinci ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe