În Monitorul
Oficial nr. 825 din 5 noiembrie 2015 a fost publicată Legea nr. 256 din 3
noiembrie 2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum și
înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Dieteticienilor din România
(CDR).
Profesia de
dietetician este una liberală, în domeniul sănătății umane, furnizoare de
servicii conexe actului medical, ce are ca principal scop asigurarea unei
nutriții echilibrate a individului și colectivităților umane, pentru prevenirea
stărilor patologice influențate nutrițional și promovarea, menținerea și
recuperarea sănătății prin mijloace dietetice.
Dieteticianul
contribuie la definirea, evaluarea și controlul calității produselor și
dietelor alimentare oferite pacienților/beneficiarilor de servicii de nutriție
și dietetică, ținând cont de principiile și obiectivele naționale de prevenție
și sănătate publică relevante în sfera nutriției și alimentației publice,
participând activ la toate programele de sănătate publică ce implică o
componentă alimentară.
Profesia de
dietetician se poate exercita în România de: cetățeni ai statului român sau ai
unui stat membru al Uniunii Europene, respectiv ai unui stat aparținând
Spațiului Economic European sau ai Confederației Elvețiene; soțul unui cetățean
român, descendenții și ascendenții în linie directă, indiferent de cetățenia
acestora, aflați în întreținerea unui cetățean român; membrii familie unui
cetățean al unuia dintre statele prevăzute anterior; cetățenii statelor terțe
beneficiari ai statutului de rezident permanent în România; beneficiarii unui
statut de rezident pe termen lung acordat de unul dintre statele prevăzute
anterior.
Pentru
practicarea acestei profesii este obligatorie obținerea statutului de
dietetician autorizat. În acest sens, persoanele fizice trebuie să
îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții: să aibă capacitate juridică
civilă deplină de exercițiu; să posede un titlu oficial de calificare în
nutriție și dietetică; să fie apte din punct de vedere medical pentru
practicarea profesiei; să nu se găsească în vreunul din cazurile de nedemnitate
prevăzute de lege; să aibă calitatea de membru al CDR; din punct de vedere al
cetățeniei, să se încadreze în una dintre categoriile descrise mai sus.
Prin titlul
oficial de calificare în nutriție și dietetică se înțelege: diploma de licență
în specializarea nutriție și dietetică, eliberată de o instituție de învățământ
superior, acreditată în România, pe domeniul sănătate, cu o durată de minimum
trei ani (180 de credite); adeverință de absolvire a studiilor, în urma
promovării examenului de licență, valabilă până la eliberarea diplomei de
licență, dar nu mai mult de 12 luni de la data emiterii sau diplomă ori
adeverință de tipul celei menționate anterior, obținută în străinătate și
recunoscută sau echivalată în România, după caz. Autorizația de liberă
practică, eliberată și reînnoită la fiecare cinci ani de CDR, reprezintă, de
asemenea, o condiție necesară pentru a profesa ca dietetician pe teritoriul
României.
Normele
metodologice de aplicare a acestei legi vor fi aprobate prin hotărâre a
Guvernului, până la 7 ianuarie 2016.