Newsflash
Știri

Noutăţi în hepatologie

de Dr. Mihail CĂLIN - oct. 12 2011
Noutăţi în hepatologie
   În perioada 2–4 octombrie a.c., la Bucureşti, Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului (ASRF) şi Fundaţia „Acad. Marin Voiculescu“ au organizat al XXI-lea Congres Naţional de Hepatologie şi Primul Congres Româno-Francez de Hepatologie. Cu această ocazie, la 3 octombrie a.c. s-a desfăşurat o conferinţă de presă, la care au participat dl prof. dr. Mihai Voiculescu, preşedintele ARSF şi copreşedinte al congresului, dnele prof. dr. Monica Acalovschi şi dr. Adriana Popescu, precum şi dnii prof. dr. Carol Stanciu şi prof. dr. Oliviu Pascu. Pe ordinea de zi a conferinţei s-au aflat mai multe subiecte.
   S-a anticipat introducerea în viitor a triplei terapii antivirale pentru infecţia cu virusul hepatitic C, care, pe lângă tratamentul clasic cu interferon pegylat şi ribavirină, asociază inhibitori de polimerază. Costurile ridicate ale triplei terapii vor face necesară selecţia riguroasă a pacienţilor. În România, prevalenţa hepatitei C ar fi, potrivit celor mai recente studii, de aproximativ 6%.
   A fost anunţată lansarea programului TIPS la Institutul Clinic Fundeni. Este vorba de metoda prin care se reduce aproape în totalitate riscul hemoragiilor şi cel de refacere a ascitei la pacienţii cirotici. S-a precizat însă că procedura este una paliativă, recomandată subgrupului de pacienţi cu ascită refractară terapeutic şi hemoragii recidivante, transplantul hepatic reprezentând singura intervenţie curativă. Printre neajunsurile metodei se numără encefalopatia post-TIPS, uşor de ţinut sub control, şi costurile pe termen scurt, mai mici însă decât cel al spitalizărilor repetate şi al tratamentelor hemostatice şi diuretice pe termen lung. Au fost iniţiate demersuri pe lângă ministrul sănătăţii în vederea acordării a 50 de truse pentru TIPS centrelor din Iaşi, Cluj şi Bucureşti.
   În contextul în care, în aceeaşi zi, urma să se desfăşoare Primul Simpozion European de Videocapsulă Esofagiană, a fost amintit faptul că, potrivit unui consens internaţional, toţi pacienţii cu ciroză hepatică sunt investigaţi endoscopic pentru determinarea existenţei varicelor esofagiene, a stadiului acestora şi a necesităţilor de tratament. O alternativă la procedura clasică este folosirea unei videocapsule – dispozitiv de unică folosinţă de dimensiuni milimetrice, dotat cu sistem de iluminare şi două camere de luat vederi, care captează patru imagini pe secundă, transmise prin antena incorporată către receiverul purtat de pacient la brâu. Această metodă simplă, dar mai puţin eficientă şi mai costisitoare, este recomandată pacienţilor care nu suportă endoscopia clasică.
   A fost anunţată, de asemenea, înfiinţarea Platformei de Hepatologie Balcanică, www.balkanhep.eu, care reuneşte 12 state şi care îşi propune furnizarea şi promovarea celor mai importante informaţii privitoare la afecţiunile hepatice în regiune. În acest context, a fost anunţată şi organizarea, anul viitor, a celui de-al treilea Congres Balcanic de Hepatologie, la care şi-au confirmat participarea personalităţi din domeniu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe