Newsflash
Știri

Netratată corect, boala bronșiectazică alterează calitatea vieții

de Dorina Novac - nov. 8 2022
Netratată corect, boala bronșiectazică alterează calitatea vieții

Boala bronșiectazică este o afecțiune cronică care poate fi tratată, dar nu poate fi vindecată, precizează prof. dr Voicu Tudorache.

boala bronsiectazica

„Boala bronșiectazică (BB) este o afecțiune pulmonară cronică ce se definește prin coexistența alterării anatomice la nivel pulmonar cu o simptomatologie clinică specifică. Alterarea anatomică se referă la dilatarea anormală, permanentă și evolutivă a bronhiilor de calibru mediu. Din punct de vedere al simptomelor vorbim despre tuse cronică, expectorație abundentă, purulentă, infecții respiratorii repetitive”, se arată într-un comunicat al Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.

Citește și: Bronșiectaziile non-fibrochistice, o nouă opţiune terapeutică

Incidența este de până la 566 de cazuri la 100.000 de locuitori cu o creștere de 40% în ultimul deceniu.

„Managementul BB urmărește reducerea exacerbărilor (acutizărilor), reducerea simptomelor, îmbunătățirea calității vieții și reducerea riscului de complicații viitoare, cum ar fi declinul funcției pulmonare și exacerbările severe. Netratată corect, boala alterează profund calitatea vieții devenind invalidantă”, a subliniat prof. dr Voicu Tudorache.

Potrivit medicului, căutarea unei cauze de bază, care poate fi susceptibilă de o intervenție țintită pentru a preveni deteriorarea continuă, este primordială, dar rămâne adesea zadarnică.

Terapia se concentrează rapid către tratamente empirice pentru a preveni exacerbările infecțioase și a întârzia progresia bolii.

„Boala bronșiectazică înglobează leziuni pulmonare cauzate de o varietate mare de procese patogenice care răspund diferit la terapia cu antibiotice inhalatorii. Bolnavii cu bronșiectazii au adesea infecții cronice polimicrobiene”, a adăugat prof. dr Voicu Tudorache.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe