Newsflash
Știri

Ministrul Sănătății, întâlnire cu reprezentanți ACTEF. Ce au discutat

de Dorina Novac - ian. 26 2022
Ministrul Sănătății, întâlnire cu reprezentanți ACTEF. Ce au discutat

În cursul zilei de luni, 24 ianuarie, a avut loc întrunirea în format de videoconferință a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, cu reprezentanți ai Alianței pentru Cultură, Turism, Eveniment și Fitness (ACTEF).

Această Alaință reunește numeroși agenți economici din ceea ce în mod generic este denumită „industria Zâmbetului”.

Alexandru Rafila

Obiectivul întrunirii a fost, pe de-o parte, recâștigarea încrederii cetățenilor în autoritățile publice, prin intermediul unui dialog onest și transparent, iar pe de altă parte crearea unui mecanism de consultare asupra măsurilor de normalizare a vieții economice și sociale, după ce pericolele la adresa sănătății publice reprezentate de valul al V-lea al pandemiei vor fi înlăturate.

„În cadrul întrevederii mai sus menționate, ministrul Sănătății a precizat faptul că în gestiunea pandemiei, atât la nivel internațional cât și în România, s-au realizat o serie de erori. Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a spus că este important să cunoaștem care au fost greșelile din trecut, însă lucrul cel mai important este să găsim cele mai bune soluții pentru viitor”, se arată într-un comunicat al MS.

În acest sens, ministrul Sănătății a transmis că este preocupat de găsirea celor mai eficiente metode de trecere spre normalizarea vieții economice și sociale, însă acestea trebuie să fie în concordanță cu rigorile unor politici de sănătate publică responsabile și predictibile.

În cadrul întrevederii s-a convenit asupra creării unui Consiliu Consultativ pe lângă Ministerul Sănătății, din care să facă parte reprezentanți ai „industriei Zâmbetului”, dar și ai altor domenii economice și sociale.

Prin intermediul Consiliului Consultativ, Ministerul Sănătății va purta un dialog structurat cu reprezentanți ai vieții economice și sociale, atât în privința unor eventuale noi măsuri de întărire a protecției sănătății publice, precum și pentru calendarul eliminării restricțiilor specifice perioadei de pandemie.

„Un alt subiect important discutat în cadrul întâlnirii ministrului Sănătății cu reprezentanți ai Alianței pentru Cultură, Turism, Eveniment și Fitness a fost noul mecanism de impunere măsurilor de întărire a protecției sănătății publice. Înlocuirea criteriului ratei de incidență din unitățile administrativ-teritoriale cu cel al gradului de ocupare a paturilor alocate pacienților COVID-19 la nivel județean, respectiv al Municipiului București împreună cu județul Ilfov, face parte dintr-o strategie de adaptare la caracteristicile de patogenitate ale tulpinii Omicron”, transmite MS.

Alexandru Rafila a reamintit că 25.000 de paturi la nivel național sunt alocate pacienților COVID-19, iar activitatea școlară este condiționată de criteriul gradului de ocupare a acestora.

„Când 75% din aceste paturi sunt ocupate, activitatea școlară se transferă în întregime în online. Revenirea la activitățile școlare cu prezență fizică se realizează atunci când gradul de ocupare al paturilor pentru pacienții COVID-19 este mai mic de 70 de procente. Un astfel de mecanism va putea fi avut în vedere și pentru alte domenii, inclusiv pentru activitățile specifice «industriei Zâmbetului»”, se mai arată în comunicat.

Concluzia principală a întâlnirii a fost promisiunea ministrului Sănătății de a asigura predictibilitatea vieții economice și sociale, astfel încât să poată exista o planificare a evenimentelor publice și private din perioada mai-octombrie 2022.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe