Newsflash

Legătură genetică între epilepsie şi migrenă

de Dr. Mihail CĂLIN - ian. 16 2013
Legătură genetică între epilepsie şi migrenă

   Adeseori, migrena şi epilepsia se întâlnesc la acelaşi pacient: unele cercetări au descoperit că probabilitatea ca epilepticii să sufere şi de migrenă este mai mare decât în populaţia generală. Un studiu recent publicat în Epilepsia a demonstrat însă şi o predispoziţie genetică comună pentru cele două boli. O echipă americană a analizat datele unui studiu genetic anterior al epilepsiei în familie, desfăşurat în 27 de centre din lume. Analiza lor a cuprins 730 de pacienţi din 501 familii, arătând că prevalenţa migrenei cu aură (MA) este substanţial mai mare atunci când mai mulţi membri ai familiei au epilepsie: astfel, participanţii cu epilepsie care aveau cel puţin alte trei rude cu aceeaşi boală erau de două ori mai predispuşi la MA decât cei cu mai puţine rude afectate de epilepsie. Aceasta ar fi o dovadă a faptului că una sau mai multe gene cauzează atât epilep­sia, cât şi migrena. Identificarea factorului ge­netic în comorbidităţile pacienţilor epileptici este importantă, cercetări anterioare descoperind că afecţiunile asociate influenţează calitatea vieţii, succesul tratamentului şi mortalitatea acestor bol­navi. Există chiar opinii potrivit cărora comorbidităţile ar avea un impact mai mare asupra pacienţilor decât convulsiile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe