Newsflash
Știri

La Bucureşti, a fost lansată Alianţa Naţională Alzheimer

de Dr. Maria DRAGOTĂ - mar. 7 2012
La Bucureşti, a fost lansată Alianţa Naţională Alzheimer
   În România trăiesc aproximativ 300.000 de persoane cu demenţă Alzheimer şi, ţinând cont de tendinţele evoluţiei demografice, se estimează că, până în anul 2025, numărul lor se va tripla. Însă mai puţin de o cincime ajung să fie diagnosticate, majoritatea în faze tardive ale bolii. Nu există servicii de îngrijire adecvată, pe tot parcursul bolii. Soluţionarea tuturor problemelor complexe privind managementul acestor pacienţi se poate face doar printr-o abordare coerentă, integrativă şi susţinută de reglementări legislative. La nivel european, se elaborează politici de sănătate orientate spre promovarea cercetării, a prevenţiei, managementului şi educaţiei în domeniul tulburărilor neurodegenerative şi se fac recomandări ferme pentru ca toate ţările de pe continent să dezvolte strategii naţionale.
   La deschiderea Conferinţei Naţionale Alzheimer, desfăşurată în Capitală, în perioada 23–25 februarie a.c., dar şi la conferinţa de presă organizată cu acest prilej, Societatea Română Alzheimer, prin preşedinta sa, conf. dr. Cătălina Tudose, a anunţat lansarea Alianţei Naţionale Alzheimer. Iniţiativa în cauză este rezultatul unui parteneriat extins, ce reuneşte reprezentanţi ai societăţii civile, organizaţii neguvernamentale, instituţii publice şi private, mass-media, personalităţi publice interesate în sprijinirea persoanelor cu demenţă şi a familiilor acestora. Principalul obiectiv declarat îl constituie elaborarea unei strategii naţionale pentru demenţă, care să promoveze diagnosticul precoce şi un continuum ulterior în îngrijire. Se speră ca acest scop să fie atins până în 2014. În prezent, din alianţă fac parte: Societatea Naţională Alzheimer, Societatea de Neurologie din România, Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie, Asociaţia Română de Psihogeriatrie, Societatea Română de Geriatrie şi Gerontologie, Asociaţia de Psihiatrie Biologică şi Psihofarmacologie, Asociaţia Tinerilor Rezidenţi în Geriatrie, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Asociaţia „Gerontologica“, Fundaţia Părinţilor Noştri, Fundaţia pentru Îngrijiri Comunitare, Asociaţia de Psihiatrie Comunitară din România, Secţia clinică geriatrie-gerontologie din Spitalul „Sf. Luca“ Bucureşti, Asociaţia „People in Difficulty“, Societatea Română de Neuroreabilitare, Societatea de Patologie, Terapie şi Recuperare Medulară ş.a.
   În ultima zi a conferinţei, a avut loc workshopul de definire a Alianţei Naţionale Alzheimer, coordonat de conf. dr. Cătălina Tudose, în cadrul căruia reprezentanţi ai organizaţiilor amintite – deşi destul de puţini la număr – au avut prima din cele patru întâlniri anuale planificate. S-a discutat necesitatea ca fiecare organizaţie implicată să facă propuneri de acţiuni, în funcţie de interesele şi de resursele sale. Principalele direcţii de acţiune sunt: informarea publicului larg, educaţia medicală continuă, crearea unei reţele de centre de diagnostic precoce şi de servicii medico-sociale, cercetarea medicală, iniţiative legislative în domeniu. Pentru data de 21 septembrie a. c., când va fi marcată Ziua Internaţională Alzheimer, membrii alianţei pregătesc declaraţia privind Planul naţional de demenţă. În plus, pe parcursul lunii septembrie, desemnată „Luna memoriei“, vor fi organizate acţiuni de informare şi conştientizare, în care vor fi implicate mass-media, autorităţile locale, diverse instituţii şi persoane publice.
   Demenţa Alzheimer este o importantă problemă de sănătate publică şi trebuie recunoscută ca atare şi în România. Abordarea ei cu succes e posibilă doar interdisciplinar şi multisectorial, după cum reiese şi din demersul alianţei nou create.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe