Newsflash
Știri

Judeţul Sălaj, lider al donărilor de sânge la mia de locuitori și în 2022

de Dorina Novac - feb. 9 2023
Judeţul Sălaj, lider al donărilor de sânge la mia de locuitori și în 2022

Cu un total de 48 de donări de sânge la mia de de locuitori, judeţul Sălaj a fost, în 2022, lider la acest capitol la nivel naţional, potrivit directorului Centrului de Transfuzii Sanguine din Zalău, Cristina Ilieş.

Anul trecut s-a înregistrat cel mai mare număr de donări din istoria centrului de la Zalău, acesta fiind primul an în care numărul donărilor a trecut de 10.000.

donare sange

„Anul trecut am avut 10.142 de donări, cel mai mult din istoria Centrului. Avem un procent de 48 de donatori la mia de locuitori, ceea ce ne situează, de departe, pe primul loc în România”, a declarat, pentru Agerpres, Cristina Ilieş.

Citește și: Donarea de sânge, o recompensă și pentru donator

Numărul donărilor a crescut de la 7.101 în 2020, la 8.369 în 2021, respectiv 10.142 în 2022.

Acest loc fruntaş în clasamentul naţional al donărilor nu este o premieră pentru Sălaj, judeţul fiind lider la acest capitol şi în anii precedenţi.

Directorului Centrului de Transfuzii Sanguine Sălaj consideră că aceste rezultate se datorează, în primul rând, campaniilor de colectare de sânge pe care Centrul le derulează în localităţile judeţului.

„Am avut campanii în întreg judeţul, pentru a merge în întâmpinarea donatorilor, pentru că asta e realitatea, chiar dacă noi avem Centrul de la Zalău, cu program zilnic şi o sâmbătă pe lună, donatorii nu ajung în număr atât de mare. Faptul că mergem în întâmpinarea lor, la Crasna, la Sărmăşag, la Şumal, Marca, Hida, Şimleu Silvaniei, Jibou e un lucru bun. În plus, anul trecut am avut şi campania Untold, care a fost reuşită pentru noi. Ce m-a bucurat pe mine foarte mult a fost faptul că tinerii care au donat pentru bilete la Untold s-au întors şi în septembrie şi în decembrie şi atunci am putut să ajungem la cifra asta, de 10.142 de donări”, a subliniat Cristina Ilieş.

Aceasta a mai adăugat faptul că sângele donat în Sălaj ajunge şi la spitale din întreaga ţară. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe