Newsflash
Știri

Infracțiuni și o grevă ucigașă

de Alexandra NISTOROIU - ian. 17 2017
Infracțiuni și o grevă ucigașă

     Irlandezii se pregătesc să adopte o lege nouă împotriva condusului sub influența alcoolului. Se ia în calcul scăderea concentrației de alcool în sânge permise de lege. Ministrul transporturilor, Shane Ross, spune că anul trecut numărul deceselor survenite pe șoselele irlandeze a fost „catastrofal” și că se impun legi noi și mult mai dure pentru a pune capăt șofatului în stare de ebrietate. Dintre măsurile luate în calcul, cea preferată de ministru este reducerea limitei alcoolemiei de la 50 la 20 mg/dl. Asta ar însemna că și o jumătate de halbă de bere ar face ca șoferul să depășească limita legală. Într-un interviu amplu pentru Irish Examiner, Shane Ross spune că Irlanda a devenit „o țară de cowboy”; 187 de oameni și-au pierdut viața anul trecut în 175 de accidente rutiere, cu 25 mai mulți decât în 2015.

 

    Grevă ucigașă a medicilor în Kenya! Potrivit știrilor locale, citate deDeutsche Welle, 40 de oameni au murit de când doctorii din sectorul public au intrat, în urmă cu patru săptămâni, într-o grevă prin care cer mărirea de salariu promisă de autorități. Mii de pacienți care se bazează strict pe ceea ce oferă sistemul public sunt disperați în căutarea altor opțiuni de tratament. Greva medicilor kenyeni a paralizat sistemul sanitar al țării. Medicii cer triplarea salariilor. Situația s-a înrăutățit în perioada vacanței de Crăciun, când a crescut semnificativ numărul de pacienți care au avut nevoie de îngrijiri medicale. Medicii au refuzat să se întoarcă la lucru până când solicitările lor nu vor fi rezolvate. Furnizorii de servicii private, văzându-se în fața unei cereri multiplicate, au crescut prețurile la niveluri la care cei mai mulți dintre kenyeni nu și le pot permite. La 14 decembrie, asistentele din Kenya, care începuseră propria grevă în același timp cu medicii, au căzut la pace cu Ministerul Sănătății și s-au întors la muncă. Deși revenirea lor a ajutat la ameliorarea efectelor grevei, prin tratarea cazurilor minore, acestea s-au văzut nevoite să trimită în altă parte pacienții cu complicații, pe care nu erau calificate să le gestioneze. Administrațiile publice regionale au spus că medicii care participă la grevă nu își vor primi salariile pe luna decembrie.

 

    Filipine apasă o frână în promovarea programului de imunizare împotriva febrei denga. Autoritatea de reglementare a medicamentului din statul filipinez a interzis gigantului farmaceutic Sanofi Pasteur să promoveze vaccinul împotriva febrei denga, introdus pe plan național în decembrie 2015. Potrivit agenției, compania nu mai are voie să difuzeze reclame pentru vaccinul pe care îl produce nici în mass-media, nici în social media. Filipine a fost prima țară din Asia și a doua în lume (după Mexic) care a aprobat Dengvaxia. Prin urmare, sute de mii de copii de grădiniță au fost deja inoculați cu vaccinul menit să protejeze împotriva serotipurilor 1 și 2, cele mai prevalente pe teritoriul țării, informează Associated Press. Însă legislația filipineză interzice promovarea medicamentelor (de orice tip) în mass-media. În urmă cu puțin timp, au existat insinuări în spațiul public cum că vaccinul a fost aprobat în regim accelerat spre avantajul anumitor oficiali, scrie Gulf News, însă aceste acuzații nu au fost dovedite, iar un comunicat emis în această săptămână de companie le neagă vehement. Înainte de aprobarea vaccinului pentru febra denga, au fost realizate 25 de studii clinice în 15 țări din Asia și America Latină, amintește compania.

 

    În fiecare săptămână, peste șase mii de pacienți petrec un timp în plus în ambulanțe, fiindcă unitățile de primiri urgențe sunt prea pline ca să îi poată primi, scrie The Standard. Anotimpul rece pune presiuni uriașe pe sistemul britanic de sănătate NHS. Este o situație dificilă pentru personalul de pe ambulanțele londoneze, care nu poate răspunde la urgențele ce apar în timp ce salvările sunt ocupate. Iar serviciul de urgență primește, în această perioadă, cel mai mare număr de apeluri din istoria sa. Marți, spitalele din Capitală erau pregătite pentru ceea ce devine în mod tradițional cea mai aglomerată perioadă din an, când oamenii solicită în sfârșit ajutor medical pentru afecțiunile contractate sau cu debut în sezonul festiv. Autoritățile sanitare le-au cerut oamenilor să se prezinte la spital numai în cazul în care au probleme amenințătoare de viață sau suficient de grave cât să nu suporte amânare. Supraîncărcarea departamentelor de urgență a atins punctul culminant la începutul săptămânii. Astfel, marți, la spitalul Northwick Park, unul din cele mai aglomerate din Londra, peste șapte sute de oameni au cerut ajutor de urgență de-a lungul a doar 24 de ore. Alți 382 s-au prezentat la camera de urgență a spitalului Ealing, înfrățit cu Northwick.

 

    Guvernul indian are în plan introducerea unei legi care să facă din violența la adresa personalului medical o infracțiune pentru care autorul să nu poată fi scos pe cauțiune. Legea propusă ar cuprinde, de asemenea, mai multe responsabilități pentru autoritățile spitalicești pentru a asigura siguranța medicilor și personalului paramedical, scrie The Times of India. Un comitet interministerial, format în 2015 pentru a asigura securitatea profesioniștilor în domeniul sanitar, a sugerat ministerului sănătății să inițieze demersurile pentru o acțiune centrală care să atace această problemă. Unele state din federație au adoptat deja astfel de reguli, dar absența unor legi stringente face dificil să se obțină o implementare eficientă a lor. În iunie 2016, Înalta Curte de la Bombay a arătat că nu sunt suficiente măsuri implementate pentru siguranța medicilor, cerând statului să urgenteze pașii pentru a plasa agenți de poliție în imediata vecinătate a spitalelor. Potrivit unor statistici publicate de Asociația medicală indiană, 75% din medicii de pe teritoriul întregii țări s-au confruntat cu o anumită formă de violență, de obicei din cauza plății în avans sau a refuzului eliberării corpului unui decedat, în cazul non-plății pentru serviciile medicale.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe