Newsflash
Știri

HIV/SIDA în lume şi în România

de Dr. Mihail CĂLIN - dec. 9 2011
HIV/SIDA în lume şi în România
   La 30 noiembrie a.c., OMS, UNAIDS şi UNICEF au dat publicităţii Raportul asupra răspunsului la HIV/SIDA la nivel global, potrivit căruia s-a înregistrat o reducere cu 15% a noilor infecţii în ultimul deceniu şi cu 22% a deceselor cauzate de SIDA în ultimii cinci ani. Progresele înregistrate în prevenirea şi tratamentul HIV demonstrează astfel beneficiile pe termen lung ale investiţiilor din acest domeniu.
   Printre aspectele pozitive ale eforturilor de combatere a HIV/SIDA se numără: • îmbunătăţirea accesului la serviciile de testare, care au făcut ca 61% (faţă de 14% în 2005) din femeile gravide din Africa de Est şi Sud să fie testate şi consiliate în privinţa HIV • accesul a aproape jumătate din femei la tratament eficient în vederea prevenirii transmiterii verticale a HIV • disponibilitatea terapiei antiretrovirale, utilă atât în tratarea, cât şi în stoparea transmiterii virusului, pentru 47% din persoanele care au nevoie de aceasta în ţările cu venituri mici şi medii.
   Raportul subliniază faptul că investiţiile în serviciile dedicate HIV/SIDA ar putea duce, până în 2020, la câştiguri de până la 34 de miliarde de dolari, prin creşterea activităţii economice şi productivităţii beneficiarilor acestora, depăşind costurile programelor de terapie antiretrovirală. Sunt indicate însă şi zonele încă deficitare ale luptei contra HIV/SIDA: • în ţările cu venituri mici şi mijlocii, mai mult de jumătate din persoanele care au nevoie de terapia antiretrovirală nu au acces la aceasta • unele ţări încă nu îşi adaptează programele pentru grupurile cele mai expuse – în multe cazuri, adolescentele, utilizatorii de droguri intravenoase, homosexualii, imigranţii şi cei condamnaţi la închisoare nu au acces la serviciile de prevenţie şi tratament. La nivel mondial, la grupa de vârstă 15–24 de ani, femeile reprezintă 64% din totalul celor infectaţi cu HIV.
   De asemenea, cu toate că îmbunătăţirea serviciilor a prevenit transmiterea virusului la cca 350.000 de copii, sunt în prezent infectaţi alte 3,4 milioane de copii, mulţi lipsiţi de tratament. Astfel, doar unul din patru copii infectaţi din ţările cu venituri mici şi medii primea tratament în 2010, faţă de unul din doi adulţi.
   În Europa, epidemia HIV nu este încă sub control, 118.000 de cazuri nou diagnosticate fiind semnalate de 51 din cele 53 de state membre. Faţă de 2001, s-a înregistrat o creştere de 2,5 ori a numărului total de infecţii HIV, 712.477 de cazuri fiind raportate biroului regional până la sfârşitul lui 2010. Dacă se adaugă la acestea cele 500.000 de cazuri diagnosticate în Federaţia Rusă şi alte 180.000 de persoane diagnosticate cu SIDA în ţări precum Franţa, Italia şi Spania, care nu deţin date de dinainte de perioada 2002–2004, numărul total de cazuri în regiune este de aproximativ 1,4 milioane. În consecinţă, statele membre ale regiunii susţin noul Plan european de acţiune pentru HIV/SIDA 2012–2015, care se adresează în principal grupelor la risc, adesea stigmatizate şi lipsite de acces la serviciile sociale şi de sănătate. Spre exemplu, în Asia Centrală şi Europa de Est, utilizatorii de droguri injectabile reprezintă peste 60% din totalul persoanelor infectate şi numai 22% din totalul celor care primesc terapie antiretrovirală. Aceştia reprezintă, de asemenea, 43% din totalul cazurilor nou raportate în 2010, faţă de cei 48% infectaţi prin contact heterosexual.
   În Europa de Est şi Asia Centrală, numărul deceselor din cauza SIDA a crescut de 11 ori între 2001 şi 2010, de la 7.800 la 90.000, şi rămâne în creştere.
   Potrivit datelor Compartimentului pentru monitorizarea şi evaluarea infecţiei HIV/SIDA din România, din cadrul Institutului de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“, la 30 septembrie a.c., în România se înregistrau 10.765 de persoane cu HIV/SIDA, prevalenţa infecţiei la adulţi fiind sub 0,1%. Datorită administrării corespunzătoare a tratamentului, perioada medie de supravieţuire a crescut între 1990 şi 2000 de la trei la 84 de luni. Cât priveşte tendintele infecţiei HIV/SIDA, în ţara noastră: • principala cale de transmitere rămâne prin contact heterosexual neprotejat (63% din cazuri) • se constată o uşoară scădere a transmiterii de la mamă la copil (de la 4,8% în 2010, la 2,5% în 2011) • o creştere relevantă în rândul utilizatorilor de droguri intravenoase (15% în 2011 faţă de 3% anul trecut) • o dublare a numărului de infecţii printre homosexuali (de la 8% în 2009, la 16% în 2011) • o creştere globală a persoanelor cu HIV/SIDA care necesită servicii specifice şi terapie antiretrovirală. Particularitatea epidemiologică din ţara noastră, respectiv numărul mare de supravieţuitori pe termen lung ai infecţiei care au fost supuşi la multiple scheme terapeutice, face ca rezistenţa la antiretrovirale să fie o problemă majoră. Obiectivele programului naţional de supraveghere şi control al infecţiei cu HIV sunt menţinerea unei incidenţe scăzute în rândul populaţiei adulte şi reducerea transmiterii verticale.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe