Newsflash
Știri

Greva de 100 de zile și jocul de-a cancerul

de Alexandra NISTOROIU - mar. 24 2017
Greva de 100 de zile și jocul de-a cancerul
    Pacienții canadienii cu fibroză chistică trăiesc, în medie, cu zece ani mai mult decât pacienții americani cu aceeași boală, cel mai probabil datorită diferențelor dintre cele două sisteme naționale de sănătate, arată un studiu publicat online zilele trecute, în Annals of Internal Medicine. O îngrijire superioară a pacienților cu această boală, care include o mai bună nutriție, paradigme de îngrijire cuprinzătoare și medicații mai noi, a extins semnificativ speranța de viață. Astăzi, mulți pacienți supraviețuiesc până la vârsta a doua. Datele precedente sugerau că aceste beneficii ar putea să nu fie distribuite în mod egal în populație. De exemplu, în 2011, registrul pacienților ținut de fundația americană de fibroză chistică raporta o vârstă mediană de supraviețuire de 36,8 ani pentru pacienții americani, în vreme ce registrul canadian de fibroză chistică raporta o vârstă mediană de supraviețuire de 48,5 ani. Totuși, unii experți se întrebau, la momentul respectiv, dacă diferențele dintre aceste vârste de supraviețuire erau reale sau produsul metodologiilor diferite de studiu folosite de cele două grupuri. Ca să afle dacă diferența este reală, Anne Stephenson, doctor în științe medicale la Universitatea din Toronto, și colegii săi au folosit o abordare standardizată pentru a analiza datele pacienților colectate între 1990 și 2013 la 42 de centre canadiene și 110 centre americane de fibroză chistică. Studiul lor a arătat că, deși ambele țări au fost martorele unor îmbunătățiri ale supraviețuirii în această perioadă, vârsta mediană de supraviețuire a pacienților canadieni a crescut mult mai repede, ducând la un avantaj de 10 ani în prezent (50,9 față de 40,6 ani). Când cercetătorii au „săpat” în date pentru a găsi posibile explicații ale acestor discrepanțe, au descoperit că statusul asigurării pacienților americani a fost un factor major al mortalității crescute. Riscul de deces a fost cu 77% mai scăzut printre canadieni, care au acoperire universală a asigurărilor de sănătate, față de pacienții americani fără asigurare sau cu un status incert al asigurării. Deși nivelurile de sărăcie în SUA și Canada nu sunt substanțial diferite, infrastructura livrării serviciilor medicale în cele două țări are efecte pronunțat diferite asupra pacienților defavorizați din punct de vedere social. În plus, diferențele legate de transplantul pulmonar par să contribuie la discrepanțele în mortalitate – canadienii au șanse mai mari să beneficieze de un transplant pulmonar (10,3% față de 6,5%).
 
     În plină criză a opioidelor, un orășel american dă în judecată un producător de medicamente, informează CBS News. Pe măsură ce numărul deceselor provocate de abuzul de analgezice și heroină a crescut fulminat, iar criminalitatea stradală a luat la rândul ei proporții mai mari, primarul orașului Everett a luat măsuri importante pentru a veni de hac epidemiei de opioide care devastează orașul aflat la nord de Seattle: a crescut numărul echipajelor de patrulă, a angajat lucrători sociali care să însoțească ofițerii de poliție, a încercat să îmbunătățească accesul la adăposturi stabile pentru persoanele fără locuințe. Municipalitatea spune că nota de plată pentru a combate abuzul de heroină și OxyContin trece de câteva milioane de dolari, și se așteaptă ca factura să se umfle în continuare. Prin urmare, Everett a dat în judecată Purdue Pharma, compania care produce opioidul, într-un caz neobișnuit, argumentând că producătorul farmaceutic permite cu bună știință ca pastilele să fie „sifonate” pe piața neagră și în comunitatea de 108.000 de locuitori. Primăria spune că producătorul n-a făcut nimic pentru a opri fenomenul și că ar trebui să plătească pentru daunele provocate comunității.
 
     Peste 145 de australieni au fost tratați de o persoană care pretindea că este medic la o clinică de estetică din Melbourne, scrie The Australian. Phoebe Pacheco a pretins că este medic timp de patru ani, până când o investigație de rutină a agenției australiene de reglementare în domeniul resurselor umane în sănătate a arătat că nu era înregistrată ca practician. Pacheco a efectuat mici proceduri cosmetice pe unii pacienții, dar autoritățile nu au făcut publice detaliile privind tipul procedurilor. Departamentul de sănătate din Victoria a trimis 145 de scrisori pacienților săi ca măsură preventivă, cerându-le să meargă la medicul de familie. Este de așteptat să crească numărul scrisorilor trimise, pe măsură ce investigația continuă.
 
     După o grevă de o sută de zile, mii de medici kenyeni s-au întors la lucru, scriu Ghafla și AlJazeera. Zeci de persoane și-au pierdut viața în această perioadă, deoarece nu au avut acces la îngrijiri medicale. La 14 martie, sindicatele și autoritățile naționale și locale au semnat un acord de întoarcere la lucru a medicilor, la finalul cele mai mari greve care a avut loc vreodată pe teritoriul Kenyei. „Greva este anulată, ne așteptăm să se restaureze armonia cu angajații noștri și sperăm ca un protest așa de dureros să nu se repete”, a declarat Ouma Oluga, secretarul general al Sindicatului național al medicilor și dentiștilor (KPMDU). Procesul de finalizare a grevei a început la 10 martie, când instanța a oferit echipelor de negociere 24 de ore să ajungă la un acord. Marți, înțelegerea a fost semnată, iar unul dintre cele mai mari succese ale protestatarilor este că acum medicii vor lucra doar cel mult 40 de ore pe săptămână, și vor fi recompensați pentru orele suplimentare. Înainte, sistemul făcea ca medicii să fie de gardă neîntrerupt (și în afara orelor petrecute în spital). Medicii din spitalele publice kenyene, absolvenți de facultăți de medicină care durează tot șase ani, au un salariu de bază lunar între 400 și 850 de dolari. Zeci de oameni au murit în timpul grevei, fiindcă majoritatea kenyenilor nu își permit să plătească asigurări private de sănătate. Medicii protestatari cereau implementarea unui acord colectiv negociat în 2013, prin care guvernul se angajase să crească salariile și să restaureze clădirile dărăpănate în care se află unitățile medicale, printre alte solicitări. Pretindeau, de asemenea, măsuri care să combată deficitul uriaș de medici din statul est-african. Guvernul a refuzat implementarea acordului și a încercat să intimideze medicii amenințând cu sancțiuni și măsuri disciplinare.
 
    Întârzierile continue înregistrate în departamentele de urgență ale spitalelor de urgență au făcut ca numai cinci din 34 de spitale să atingă obiectivele oficiale pentru timpii de întoarcere a ambulanțelor, anunță The Irish Times. De peste 1.500 de ori ambulanțele au fost nevoite să aștepte mai mult de o oră pentru transferul pacienților, în luna ianuarie, arată date recent publicate. Într-un caz, personalul de pe o ambulanță a trebuit să aștepte peste cinci ore la Spitalul Universitar Waterford pentru a lăsa pacienții, a-și lua tărgile înapoi și a putea răspunde la alte apeluri. În afară de maternitățile din Dublin, cea mai bună performanță a avut-o Spitalul St. James, singurul spital mare de urgență care a atins ținta oficială: ca peste jumătate din ambulanțe să se poată întoarce la lucru în mai puțin de 20 de minute.
 
    Vești bune din Islamabad, unde ministerul sănătății anunță că va arăta „toleranță zero” obstacolelor ce vor apărea în calea îndeplinirii obligațiilor statului Pakistan în implementarea Convenției OMS privind controlul tutunului. Convenția a fost ratificată de Pakistan încă din 2004. Angajamentul ministrului sănătății, Saira Afzal Tarar, a fost făcut în cadrul unei întâlniri de lucru cu misiunea OMS pentru evaluarea nevoilor de implementare a Convenției. Ministrul a spus misiunii OMS că statul este în curs de a lua măsurile legislative, administrative și de coordonare pentru a implementa prevederile Convenției. Până acum, Pakistan a crescut taxele pe pachetele de țigări și a lansat campanii în mass-media despre pericolele reprezentate de folosirea tutunului. Potrivit Daily News Pakistan, ministrul sănătății a solicitat sprijinul misiunii OMS pentru creșterea eforturilor de control și a arătat că este nevoie de date mai bune obținute la nivel local pe problematica tutunului.
 

    Bloggerița de sănătate din Australia, care a pretins că suferea de cancer și că a găsit leacuri naturale pentru această afecțiune, a fost găsită vinovată de înșelăciune de o curte federală, citim pe 9News. Belle Gibson a folosit grupurile vulnerabile, inclusiv un copil de cinci ani în fază terminală, într-o strategie de marketing menită să vândă publicului produsele sale de wellness, a arătat instanța. Gibson pretinsese că are cancer cerebral și folosise fundațiile de caritate pentru a vinde o carte și o aplicație, pretinzând că strânge fonduri pentru acestea. Autoritatea pentru protecția consumatorilor din Victoria a dat-o în judecată pe Belle Gibson anul trecut, arătând că mințise cu privire la diagnosticul de cancer cerebral primit în 2009 și, ulterior, despre recuperarea sa miraculoasă.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe