Newsflash
REUNIUNI

Epidemiologia de la A la Z

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - dec. 2 2022
Epidemiologia de la A la Z

În perioada 23-25 noiembrie a avut loc, la Stockholm, o nouă Conferinţă ESCAIDE, cea mai importantă reuniune medicală europeană în Epidemiologie.

Anul 2022 a fost cel în care ESCAIDE (European Scientific Conference on Applied Infectious Disease Epidemiology) a avut loc într-un sistem hibrid, cu 500 participanţi on-site și circa 2.500 online. Este de reţinut că și anul viitor participarea online la Conferinţa ESCAIDE se va putea face fără o taxă de participare, și ar fi de dorit o prezenţă cât mai mare și activă a specialiștilor din ţara noastră.

dr. Andrea Ammon
Dr. Andrea Ammon, sdirectorul ECDC

 

        Deschiderea lucrărilor are loc de fiecare dată în prezenţa tuturor participanţilor, cuvântul de deschidere aparţinând directorului ECDC, dr. Andrea Ammon. Conferinţa a inclus sesiuni plenare, sesiuni „la foc de tabără”, sesiuni de îndrumare pentru o eventuală carieră în domeniu sau pentru susţinerea celor care au ales deja acest drum, seminarul Eurosurveillance (revista publicată sub egida ECDC), mai multe sesiuni de prezentare și discutare a studiilor prezentate poster, precum și multe alte activităţi (inclusiv activităţi sportive și de socializare).

Etica în pandemie

Sesiunile plenare s-au bucurat de cea mai largă participare. Prima a avut ca subiect limitele etice în controlul unei pandemii. A fost de așteptat ca destul de multe discuţii și prezentări să aibă legătură cu evenimentele epidemiologice din perioada 2020-2022. S-a dorit ca dezbaterile să abordeze întrebări de tipul „cum poate fi reconciliat obiectivul sănătăţii publice, de a aduce pandemia sub control, cu nevoile sociale de libertate și autonomie ale unei economii funcţionale?”.

S-a analizat modul în care aspectele etice au fost luate în considerare în cadrul pregătirilor pentru această criză de sănătate publică. S-a discutat și despre modul în care experţii în etică și sănătate publică și cei care implementează măsurile de sănătate publică pot colabora mai bine, în viitor, pentru a integra etica în luarea deciziilor privind aceste măsuri.

Cea de-a doua sesiune plenară a avut ca temă persoanele refugiate și cum ar putea fi protejată sănătatea persoanelor strămutate. Fie că este vorba despre un război, fie că alte evenimente și drame ar putea fi implicate, aspectele epidemiologice includ multiple faţete și complică viaţa atât în cazul persoanelor care suferă, cât și în cazul celor ce încearcă să limiteze efectele. Au participat profesioniști cu experienţă practică și expertiză în politici de răspuns la nevoile refugiaţilor, în prezenţa unui public interesat.

Abstracte alese foarte riguros

Sesiunile „la foc de tabără” sunt cele în care au loc prezentări și discuţii legate de subiecte și studii pentru care abstractele au fost transmise către ESCAIDE, iar cele mai interesante au fost selectate.

Abstractele avizate pentru a fi prezentate au fost grupate pe diferite teme, iar discuţiile au fost conduse de un moderator. Fiecare prezentator a avut la dispoziţie șapte minute pentru prezentare, alte șapte minute fiind dedicate întrebărilor și răspunsurilor, comentariilor și discuţiilor aprofundate. Au fost abordate subiecte precum: modul de implementare a datelor știinţifice, infecţia cu HIV, impactul supravegherii bolilor, eficacitatea vaccinării, modalităţi de intervenţie și promovare a sănătăţii, bolile transmise prin alimente, apă și vectori, noi metode de supraveghere. Ultima sesiune a fost dedicată discutării abstractelor și posterelor venite „pe ultima sută de metri”.

Sesiunile au fost foarte interesante, interactive și au atras oameni pasionaţi de toate vârstele. O mică parte dintre propunerile trimise spre evaluare au putut fi prezentate în plen sau în sesiuni desfășurate simultan în mai multe săli. O altă parte dintre ele au avut loc sub formă de poster, în trei variante (cele  expuse în format tipărit, cele care au putut fi vizualizate doar online și postere care au fost acceptate „pe ultima sută de metri”).

Pentru cei care doresc să vadă toate abstractele selectate, ESCAIDE pune la dispoziţie, gratuit, toate aceste documente.

Sesiunea de „modelling” matematic a avut mai multe ţinte și a fost organizată într-un mod mai deosebit. Evenimentul a fost preînregistrat la începutul lunii noiembrie, a fost pus la dispoziţia celor interesaţi, iar lectorii au fost disponibili pentru a răspunde întrebărilor din chat în timpul difuzării acestei sesiuni.

Noi modalităţi de comunicare și supraveghere

Cea de-a zecea ediţie a seminarului Eurosurveillance a pus în discuţie noi modalităţi de prezentare și transfer al informaţiilor în comunicarea știinţifică. Un alt subiect important abordat a fost cel legat de supravegherea bolilor.

Fie că este vorba de utilizarea reţelelor sociale ca vehicul pentru a prezenta noi descoperiri, pentru a oferi un context suplimentar sau a comenta lucrările publicate, fie că este vorba de colaborarea cu jurnaliști știinţifici și comunicatori pentru a explica cercetările unui public mai larg, există multe modalităţi prin care oamenii de știinţă și experţii își pot prezenta și discuta cercetarea. Seminarul Eurosurveillance s-a bucurat de o largă participare și de implicarea celor prezenţi.

        Foarte important este și viitorul în domeniul supravegherii bolilor. Modelul de pregătire a fost reprezentat foarte mulţi ani de antrenamentul EIS (Epidemic Intelligence Service) organizat de CDC, Atlanta, Georgia. Acest program s-a desfășurat fără întrerupere de peste 70 de ani. Pe modelul EIS, Germania a dezvoltat FETP (Field Epidemiology Training Program). Dacă prin EIS au fost pregătiţi circa 3.900 de absolvenţi, prin FETP – realizat ulterior în 80 de ţări – au fost pregătiţi peste 18.000 de absolvenţi.

Analize pe situaţii concrete

        Sesiunea MediPIET a ESCAIDE a avut ca temă rolul programelor FETP în pregătirea și întărirea ţărilor pentru a preveni și răspunde provocărilor cauzate de bolile infecţioase. S-a evidenţiat rolul programelor naţionale de formare în epide­miologie de teren, în consolidarea prevenirii și răspunsului eficace faţă de bolile infecţioase. Au participat atât lectori din UE, cât și din afara UE. Ei și-au împărtășit experienţa în înfiinţarea și gestionarea programelor de tip FETP la nivel naţional. Au vorbit inclusiv despre impactul pe care îl au aceste programe și relaţia cu cele regionale, cum ar fi MediPIET sau ECDC Fellowship. În 1998, reprezentanţi ai CDC au propus și ţării noastre realizarea aici a unui program de pregătire de tip FETP.

sala

        Plenara care a discutat rolul experţilor în sănătate publică în managementul unei „epidemii a informaţiilor” l-a avut ca prezentator pe conf. dr. Mihai Craiu, iar între moderatori s-a aflat și subsemnatul. De menţionat că Mihai Craiu a utilizat termenul „infodemic” anterior conferinţei, în discuţii și prezentări legate de acest subiect și de situaţiile întâlnite în perioada celei mai recente pandemii. Au fost analizate situaţii concrete și s-au făcut propuneri utile pentru viitor.

Panel speakeri

        Ultima plenară a adus în discuţie o problemă de mare actualitate – faptul că pandemia de COVID-19 a produs și produce o schimbare în modul de supraveghere a bolilor infecţioase.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe