Newsflash
Știri

Dovezi şi recomandări în managementul HTA

de Dr. Mihail CĂLIN - sept. 21 2011
Dovezi şi recomandări în managementul HTA
   La 20 septembrie a.c, la Bucureşti s-a desfăşurat prima ediţie a conferinţei naţionale Actualităţi în Hipertensiunea Arterială, organizată sub egida Societăţii Române de Medicină Internă. Participanţii – aproximativ 20 de speakeri şi cca 450 de medici (de familie, internişti, cardiologi, nefrologi) – au aflat şi dezbătut cele mai noi metode de diagnostic şi tratament ale acestei afecţiuni, în corelare cu unele comorbidităţi precum accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat, cardiopatia ischemică sau insuficienţa renală.
   Dl prof. dr. Eduard Apetrei s-a referit la diagnosticul şi evaluarea hipertensiunii arteriale (HTA). Dsa a amintit că România numără şapte-opt milioane de hipertensivi, proporţia celor care sunt trataţi eficient fiind de doar 7,8–9,5%, atrăgând atenţia, în acest context, asupra neglijării tot mai frecvente a examenului clinic şi asupra erorilor de măsurare a tensiunii arteriale. Dintre investigaţiile ulterioare, profesorul Apetrei a recomandat mai ales microalbuminuria, indicele gleznă-braţ şi ecocardiografia.
   Dl prof. dr. Ion Bruckner a făcut o trecere în revistă a metodelor terapeutice destinate pacientului hipertensiv: schimbarea stilului de viaţă, tratamentul medicamentos şi cel intervenţional (denervarea renală). În privinţa tratamentului farmacologic, dsa a amintit că nu există medicamente preferenţiale, alegerea depinzând de patologia coexistentă, şi că dovezile susţin necesitatea terapiei combinate.
   În prezentarea sa, dna prof. dr. Maria Dorobanţu a indicat că jumătate din diabetici au şi hipertensiune, iar 10% din hipertensivi sunt şi diabetici. În plus, existenţa diabetului încadrează hipertensivul în clasa de risc înalt sau foarte înalt, fiind deci necesară scăderea TA sub 130/80 mm Hg (cu prudenţă în cazul bolnavilor cu boală coronariană); prima linie de tratament vizează sistemul renină-angiotensină-aldosteron. În cadrul sesiunii, dsa a anunţat desfăşurarea, în perioada 15 octombrie 2011 – 15 martie 2012, a unei a doua ediţii, mai complexe, a studiului SEPHAR, apelând la cei prezenţi pentru sprijinirea acestui demers.
   Dna prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu a comparat pacientul hipertensiv cu un aisberg: vârful reprezentat de valoarea tensiunii arteriale poate ascunde, în multe cazuri, o afectare îndelungată şi gravă de organ. Prioritatea este, aşadar, diagnosticarea şi evaluarea precoce, pentru instituirea cât mai rapidă a tratamentului. În acest sens, dsa a amintit importanţa microalbuminuriei ca predictor al disfuncţiei renale şi al patologiei cardiovasculare în ansamblu, ca şi a evaluării ratei de filtrare glomerulară, în condiţiile în care aceasta poate scădea până la jumătate înainte de a avea răsunet clinic. În privinţa tratamentului, a fost evidenţiată valoarea intervenţiei la nivelul sistemului renină-angiotensină-aldosteron, dar şi importanţa terapiei combinate. În plus, lectorul a subliniat nevoia colaborării, la aceşti pacienţi, cu specialistul nefrolog.
   Dna prof. dr. Daniela Bartoş a explicat că riscul unui accident vascular cerebral şi mai ales cel de recurenţă cresc direct proporţional cu hipertensiunea arterială şi vârsta pacientului, iar 70% din recurenţele AVC au ca factor esenţial hipertensiunea arterială. Concluziile prezentării? Beneficiul reducerii tensiunii arteriale până la 130/80 mm Hg nu este încă stabilit; reducerea agresivă a tensiunii arteriale la cei cu AVC în antecedente se asociază cu creşterea mortalităţii; medicamentele pentru care există dovezi de eficacitate în aceste situaţii sunt inhibitorii de enzimă de conversie, sartanii şi diureticele; limita inferioară de menţinere a perfuziei cerebrale este mai mare decât la normotensivi; simptomele ischemice apar la reduceri acute ale hipertensiunii arteriale mai mari de 25% faţă de nivelul bazal.
   Referindu-se la pacientul hipertensiv cu cardiopatie ischemică, dl prof. dr. Tiberiu Nanea a amintit că, potrivit ghidurilor, acesta beneficiază de scăderea tensiunii arteriale indiferent de tratamentul administrat, care trebuie să ţină cont de toleranţa pacientului, existenţa comorbidităţilor şi interacţiunile medicamentoase. În plus, la această categorie de pacienţi nu au fost dovedite beneficiile scăderii tensiunii sub 130/80 mm Hg.
   La alte asocieri ale hipertensiunii arteriale s-a referit dna prof. dr. Carmen Ginghină. Dsa a precizat că, şi în cazul sarcinii, hipertensiunea se defineşte prin valori mai mari de 140/90 mm Hg, care trebuie constatate în două ocazii diferite. În privinţa tratamentului, aproape toate clasele de antihipertensive prezintă riscuri în sarcină, cu excepţia alfa-agoniştilor, nitraţii putând fi folosiţi în urgenţe maxime. Gravidele descoperite cu hipertensiune arterială au risc crescut de dezvoltare pe viitor a afecţiunilor cardiovasculare, motiv pentru care trebuie monitorizate.
   În ultima sesiune, dna prof. dr. Minerva Muraru a abordat subiectul HTA secundare, ce reprezintă 5% din cauzele hipertensiunii rezistente la tratament. A fost abordată hipertensiunea arterială secundară anomaliilor vasculare (în principal stenozei aterosclerotice a arterei renale), tratamentului cu ciclosporine, administrării de anticoncepţionale orale sau de cauză endocrină (feocromociton şi hiperaldosteronism primar).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe