Newsflash
Diverse

Diabetul și boala cardiovasculară

de Alexandra NISTOROIU - apr. 22 2016
Diabetul și boala cardiovasculară

     E sâmbătă după-amiază și sunt la o sesiune de prezentări pe tema cordului diabetic. În sală suntem în jur de douăzeci de participanți, dar important nu e numărul, ci faptul că jumătate din cei prezenți iau notițe și pun întrebări la finalul prelegerilor. Semn că oamenii au venit să învețe. Nu e nimic nefiresc, dar, realizând că mă apropii de finalul a două zile de congres în care aceasta a fost mai degrabă regula, sunt plăcut impresionată.

 

De la dogmatic la pragmatic

 

     În practică și în chestiunile pragmatice, fiecare ține cu specialitatea lui. Mai ales atunci când întrebarea este: „Cine ar trebui să fie managerul de caz pentru un pacient cu multiple comorbidități?“ sau „Ce secție de spital ar trebui să primească mai mulți bani?“. La congrese însă, toată lumea se îmbracă frumos, umblă prudent și elegant printre pliante, caiete de rezumate, discursuri și prezentări video, iar de peste tot răsună „interdisciplinaritate“. Dar cât e doar un slogan ce „dă bine“ și cât un principiu ce orientează cu adevărat practica?
     Participând de curând la a doua ediție a conferinței Interdiab, am avut surpriza plăcută ca dogma să fie asumată responsabil, ca principiu pragmatic. Tema ediției a fost diabetul zaharat ca boală cardiovasculară, iar manifestarea, organizată de Asociația pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie și Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a reunit diabetologi, nefrologi, cardiologi, neurologi, oftalmologi, endocrinologi interesați de managementul clinic al complicațiilor diabetului. Sălile n-au fost pline, dar atmosfera relaxată și în același timp fertilă discuțiilor axate pe noutăți și subtilități a compensat numărul relativ mic de participanți. Discuțiile au vizat mecanismele care generează implicarea cardiovasculară la pacienții cu diabet zaharat (DZ), relația dintre DZ și hipertensiunea arterială, intervențiile non-farmacologice pentru reducerea riscului cardiovascular la pacienții diabetici, obezitatea și tulburările endocrine în patogeneza bolii cardiovasculare la diabetici.

 

Neuropatia autonomă cardiovasculară

 

     Interdiab a pornit cu o serie de cursuri preconferință, la care au fost detaliate, în expuneri ample, teme ca neuropatia autonomă cardiovasculară (prof. dr. Rodica Pop-Bușui, Ann Arbor), grăsimea din alimentație și boala cardiovasculară (prof. asoc. dr. Pramod Khosla, Detroit), diabetul zaharat ca afecțiune comorbidă în insuficiența cardiacă (prof. dr. Stefan Störk, Würzburg).
     Neuropatia autonomă cardiovasculară (NAC) este o complicație severă a diabetului, dar și un factor predictiv independent pentru mortalitatea cardiovasculară. Simptomele asociate cu NAC includ intoleranța la efort, hipotensiunea ortostatică și apariția sincopei și sunt mai frecvente la pacienții cu DZ tip 1 decât la cei cu DZ tip 2. Dovezi concludente ale studiilor prospective controlate randomizate evidențiază rolul central al hiperglicemiei în patogeneza NAC, cu toate că și alți factori de risc cardiovascular contribuie la evoluția acestei complicații. Potrivit Rodicăi Pop-Bușui, pentru evaluarea NAC, standardul de referință îl reprezintă testele reflexe autonome. Screeningul ar trebui să se concentreze pe pacienții cu o vechime de peste zece ani a diabetului, cu istoric de control glicemic slab, pe cei care au și alte complicații cronice sau forme de neuropatie diabetică și factori suplimentari de risc. Pentru diagnostic, trebuie excluse alte comorbidități ale diabetului sau interacțiuni medicamentoase ce ar putea imita NAC.
     Rezultatele studiilor clinice atestă beneficiile controlului glicemic în prevenția NAC la pacienții cu DZ1, însă controlul glicemic nu pare să fie la fel de important, din aceeași perspectivă, la pacienții cu DZ2. Sunt necesare studii suplimentare care să clarifice istoria naturală a NAC în diabet, dar și în prediabet.

 

Insuficiența cardiacă și diabetul zaharat

 

     La un alt curs au fost prezentate și discutate aprins rezultatele studiului EMPA-REG OUTCOME, publicate în New England Journal of Medicine în 2015. Prof. dr. Eberhard Standl (München) a explicat cum studiul clinic, care a cuprins peste șapte mii de pacienți cu DZ2, a înregistrat o scădere semnificativă a ratei mortalității de orice cauză la pacienții tratați cu empagliflozină, o scădere a riscului de mortalitate cardiovasculară (de la 5,9%, în grupul placebo, la 3,7%, în grupul tratat), o rată mai mică a spitalizării pentru insuficiență cardiacă (scădere cu 35% față de placebo). Discuțiile au mers de la critici privind limitările impuse de selecția participanților până la implicațiile asupra viitoarelor studii clinice.
          Stefan Störk a descris legăturile fiziopatologice dintre diabetul zaharat și insuficiența cardiacă, insistând asupra suprapunerilor de mecanisme (v. figura). În prezent, American College of Cardiology definește patru stadii ale insuficienței cardiace, adăugând două etape preclinice stadiilor simptomatice luate în calcul în mod convențional. Astfel, în stadiul A sunt pacienții la risc de a dezvolta insuficiența cardiacă, iar în stadiul B – pacienții asimptomatici cu probleme cardiovasculare evidențiate în urma investigațiilor. Stadiul C este cel simptomatic, iar D este stadiul final al insuficienței cardiace, refractară la tratament. Prezența și gravitatea diabetului și fenotipul severității modulează riscul de insuficiență cardiacă. Profesorul german a insistat asupra faptului că insuficiența cardiacă trebuie gestionată ca sindrom complex, având multiple cauze și interacțiuni cu alte patologii: boala pulmonară obstructivă cronică, disfuncția renală, anemia, diabetul, obezitatea, tulburările respirației cauzate de tulburări ale somnului. DZ poate cauza disfuncție cardiacă (acesta este doar un braț al interacțiunii) chiar în absența aterosclerozei și a hipertensiunii arteriale. Cardiomiopatia diabetică se asociază cu schimbări structurale și funcționale la nivelul cordului, iar disfuncția sistolică precoce sau tardivă se corelează cu statusul glicemic și cu vechimea diabetului. Există o serie de tehnici ce pot fi folosite pentru a diagnostica disfuncția cardiacă la diabeticii asimptomatici și asimilarea acestora în practică poate oferi un beneficiu real pacienților prin încetinirea progresiei bolii. Agenții terapeutici ce țintesc tulburările metabolice și structurale specifice cardiomiopatiei diabetice sunt promițători, dar încă nu dispunem de o strategie terapeutică specifică pentru managementul cardiomiopatiei diabetice.
     Importanța identificării celor mai bune strategii pentru reducerea riscului cardiovascular la pacienții diabetici a fost abordată și de prof. dr. Cristian Serafinceanu și prof. dr. Adrian Covic, într-un interesant dialog. De această dată, accentul a fost pus pe găsirea unui echilibru între protejarea rinichilor în DZ și opțiunile optime pentru diminuarea riscului de boală cardiovasculară. Un alt curs a fost susținut în tandem de prof. dr. Nicolae Hâncu și prof. dr. Florin Mihălțan, care s-au oprit asupra relației dintre sindromul metabolic și sindromul hipoventilație-obezitate. Prof. dr. Dragoș Vinereanu și prof. dr. Dragoș Deleanu au abordat, la rândul lor, potrivit ghidurilor, managementului sindroamelor coronariene acute la pacienții diabetici.

 

Fibrilația atrială și diabetul zaharat

 

     Hipertensiunea arterială, obezitatea sau boala cardiacă ischemică, frecvent întâlnite la pacientul diabetic, reprezintă factori de risc cunoscuți pentru fibrilația atrială. În analize multivariate, atunci când rezultatele sunt ajustate pentru prezența acestor factori, riscul rezidual de fibrilație atrială la pacientul diabetic se reduce la jumătate. Ce contribuie însă la cealaltă jumătate a riscului? Dr. Alina Scridon (Tg. Mureș) a încercat să răspundă la această întrebare într-o foarte densă prezentare pe tema relației puternice și multifațetate dintre fibrilația atrială și diabetul zaharat.
     DZ ar putea influența apariția fibrilației atriale, dar mecanismele care leagă cele două afecțiuni sunt departe de a fi elucidate. Secretul stă probabil în fiziopatologia extrem de complexă a fibrilației atriale. Aceasta poate fi privită ca rezultatul a trei factori: prezența de focare ectopice, care generează haotic, necoordonat, impulsuri electrice, ce la rândul lor vor iniția multiple circuite de reintrare; prezența de anomalii structurale ale atriului stâng, mai ales a fibrozei, care determină o întârziere marcată în conducerea impulsurilor electrice, promovând astfel persistența circuitelor de reintrare; prezența unei disfuncții autonome sau a unor factori inflamatorii, la nivelul țesutului atrial, care acționează ca modulatori atât pentru factorii declanșatori, cât și pentru substrat, favorizând activitatea ectopică, circuitele de reintrare sau ambele. Ce rol joacă DZ în toată această poveste? Prin modificările metabolice pe care le induce, diabetul zaharat poate influența oricare din acești factori.
     Relația cea mai evidentă și mai intens studiată este probabil între DZ și remodelarea cardiacă structurală. Modificările clasice întâlnite la pacientul diabetic – fibroza atrială interstițială și dilatarea atrială consecutivă – se numără printre principalii factori incriminați pentru apariția fibrilației atriale la acești pacienți. Printre primele evenimente se evidențiază apariția disfuncției diastolice a ventriculului stâng, demonstrată în multiple studii la pacienții diabetici și chiar la pacienții cu toleranță alterată la glucoză. Odată instalată, disfuncția diastolică va promova fibroza interstițială atrială și dilatarea atrială consecutivă. Studii realizate la iepuri cu DZ indus experimental arată o inductibilitate mult mai mare a fibrilației atriale prin stimulare electrică programată la animalele diabetice față de cele non-diabetice, corelată foarte puternic cu gradul de fibroză atrială. Substratul acestei remodelări cardiace structurale se bazează probabil pe o combinație de factori, care implică procesul inflamator cronic, stresul oxidativ sau activarea sistemului renină-angiotensină-aldosteron. Odată instalată, fibroza atrială determină alterarea geometriei și a funcției atriale, dar și modificarea proprietăților electrice ale atriului, cu apariția unei conduceri electrice intraatriale neomogene și mult întârziate, creând astfel substratul ideal pentru inițierea și persistența circuitelor de reintrare.
     Spre deosebire de datele despre remodelarea cardiacă structurală, cele care leagă diabetul de remodelarea electrică sunt extrem de limitate, obținute majoritar prin studii experimentale, care demonstrează că prezența DZ induce în cardiomiocitele atriale o alterare a metabolismului calciului, alături de o reducere a activității pompei de sodiu-potasiu. Principala consecință a ambelor modificări moleculare este o tendință de supraîncărcare cu calciu și de a dezvolta, astfel, postdepolarizări tardive, care pot juca rolul de stimuli ectopici. Mai mult, cardiomiocitele diabetice demonstrează tendința de a păstra o stare de depolarizare parțială. În contextul unei astfel de depolarizări parțiale, un stimul electric chiar de amplitudine redusă poate induce activarea electrică anormală a acestor celule și astfel poate iniția cu ușurință fibrilația atrială. Rolul probabil cel mai flagrant al DZ se manifestă însă asupra factorilor care acționează ca modulatori în geneza fibrilației atriale. Diabetul zaharat e recunoscut de foarte mult timp ca o afecțiune proinflamatorie, în vreme ce rolul inflamației în geneza fibrilației atriale nu poate fi neglijat. Inflamația promovează instabilitatea electrică, dar și remodelarea cardiacă structurală. Dincolo de efectul său proinflamator, diabetul induce și o remodelare cardiacă autonomă, caracterizată la nivelul țesutului atrial printr-o denervare parasimpatică, urmată de o hiperinervație simpatică tranzitorie și, în cele din urmă, de o denervare simpatică eterogenă. Nu în ultimul rând, DZ crește riscul cardioembolic la pacienții cu fibrilație atrială, mai ales că pacientul diabetic are frecvent în antecedente insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale, afectare vasculară și e de multe ori vârstnic.

 

Malnutriția protein-calorică

 

     Malnutriția protein-calorică (MPC) este o complicație frecventă la pacienții cu boală renală în stadiu terminal și este în mod obișnuit asociată cu comorbidități cardiace, inflamație și o rată scăzută a supraviețuirii la pacienții dializați. O echipă coordonată de dr. Viviana Elian (București) a realizat un studiu descriptiv longitudinal monitorizând statusul nutrițional la pacienții diabetici vs. non-diabetici și influența acestuia asupra ratelor de supraviețuire. Pentru 137 de pacienți cronic hemodializați, de la două centre de dializă din București, au fost urmăriți parametrii antropometrici, markerii biologici, compoziția corporală și forța de apucare (folosind un dinamometru hidraulic). După evaluarea inițială, urmărirea s-a făcut la unu și doi ani. Evaluarea inițială a scos în evidență o prevalență mai înaltă a MPC la diabetici; în medie, masa țesutului adipos a fost mai crescută, iar masa musculară mai scăzută la aceștia. La distanță, au fost notate evoluții similare: o scădere semnificativă a masei musculare la pacienții diabetici, precum și o relație directă între biomarkerii inflamației și forța de apucare. Rata mortalității a fost de 60% pentru pacienții la care a scăzut și forța de apucare, față de 12% la cei la care forța de apucare era normală.
     O altă conexiune interesantă, de această dată între manifestările cardiovasculare ale neuropatiei diabetice și boala cronică diabetică de rinichi, a fost tema asupra căreia s-a oprit dr. Eduard Adamescu (București). Acesta a evaluat un grup de pacienți cu DZ2 cu vârsta medie în jur de 62 de ani, vechime medie a diabetului de 9,2 ani. Au fost urmărite complicațiile micro- și macrovasculare, nivelurile de HbA1c, nivelul seric al lipidelor, indicele de masă corporală. Severitatea bolii renale a fost evaluată calculând rata de filtrare glomerulară, în vreme ce pentru severitatea neuropatiei diabetice periferice s-a folosit scorul Toronto. Prevalența neuropatiei diabetice periferice a fost de 82%, cea a neuropatiei autonome de 23%, iar 36% din pacienți au dezvoltat boala renală cronică (RFG < 60 ml/min). Frecvența neuropatiei autonome a fost de aproape patru ori mai mare la pacienții cu disfuncție renală severă și a existat o asociere semnificativă între severitatea bolii renale diabetice cronice și diversele manifestări ale neuropatiei diabetice, ce pot înrăutăți evoluția bolii renale, independent de controlul metabolic.

 

Grafturile de piele liberă

 

     Aproape jumătate din pacienții diabetici au arteriopatie. Poate fi folosit cu succes graftul de piele la pacienții care au și patologie vasculară? La această întrebare a încercat să răspundă studiul efectuat de dr. Iulian Brezean (București) pe un lot de 65 de pacienți (13 cu arteriopatie, 23 cu neuropatii, 29 cu afecțiuni mixte), care au beneficiat de o grefă de piele pentru defecte ale membrului inferior. Defectele pielii care rezultă din intervenția chirurgicală topică la pacienții cu picior diabetic pot fi rezolvate prin acoperirea zonei cu grafturi de piele liberă despicată. Prin urmare, intervențiile chirurgicale majore (amputațiile de membru inferior) pot fi evitate și costurile tratamentelor postoperatorii diminuate, iar acești pacienți se pot reintegra mai rapid social și profesional.
     Noile abordări în dislipidemie, ca factor de risc pentru boala cardiovasculară, au fost prezentate conf. dr. Bogdan Mihai (Iași). Acesta s-a concentrat pe recentele schimbări din ghidurile terapeutice, precum și pe mecanismele fiziopatologice ce conduc la modificări specifice ale fracțiilor lipidelor serice în diabet. Tratamentul dislipidemiei diabetice trebuie să fie conceput ținând cont de riscul cardiovascular înalt cu care se confruntă pacienții diabetici și, chiar dacă recomandările din ghiduri nu sunt încă armonizate complet, a devenit deja clar că deciziile clinice trebuie să meargă dincolo de limitele aparente, reprezentate uneori de atingerea țintelor glicemice și lipidice.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe