Newsflash

Comunicat de presă privind lansarea Proiectului „Servicii de telemedicină pentru grupuri defavorizate cu afecțiuni cronice în zonele izolate din NE României” , acronim E-NE- Sănătate

de - mai 30 2023
Comunicat de presă privind lansarea Proiectului   „Servicii de telemedicină pentru grupuri defavorizate cu afecțiuni cronice   în zonele izolate din NE României” , acronim E-NE- Sănătate

Proiect finanțat în cadrul Schemei de granturi nr. 2 „Furnizarea de servicii de sănătate de tip outreach în vederea îmbunătățirii prevenției pentru populația vulnerabilă din zonele izolate” - Programul „Provocări în sănătatea publică la nivel european” - Mecanismul Financiar SEE 2014 – 2021.

Asociația Cluster AngioNet a semnat pe 31 martie 2023,  contractul de finanțare cu Ministerul Sănătății pentru implementarea Proiectului „Servici de telemedicină pentru grupuri defavorizate cu afecțiuni cronice în zonele izolate din NE României”, cod SG2.22 care urmează să se deruleze pe o perioadă de 12 luni și are un buget total de 222.222, 22 euro din care 90% reprezintă finanțare nerambursabilă acordată prin Mecanismul Financiar SEE 2014 – 2021.

Partenerii în acest proiect sunt Direcția de Sănătate Publică din Iași, Direcția de Sănătate Publică din Suceava, Primăriile din comunele Cristești și Coșula județul Botoșani și Primăria Văleni județul Neamț.

 Scopul proiectului este de a facilita creșterea accesului populației vulnerabile, inclusiv romii, la servicii de telemedicină din centre din proximitate pentru diagnosticarea primară în vederea prevenției și tratării bolilor netransmisibile, prin dezvoltarea și implementarea unei platforme integrate de diagnosticare și monitorizare, la care să aibă acces direct sau prin intermediul unor facilitatori, comunitățile vulnerabile din Regiunea NE.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • Îmbunătățirea serviciilor de sănătate pentru a preveni identificarea tardivă și agravarea bolilor netransmisibile prin inițierea de servicii de telemedicină  pentru minim 500 de persoane, inclusiv min. 100 rromi, aparținând comunităților vulnerabile din Regiunea NE.
  • Conectarea celor 30 centre mobile de telemedicina la platforma E-NE-Sănătate dezvoltată în cadrul proiectului, inclusiv dotarea centrelor cu aparatură medicală pentru derularea serviciilor de telemedicină în două etape: (1) încărcare în platforma E-NE-Sănătate a datelor completate de pacienți asistați de Facilitatori, (2)programarea pacienților la servicii de telemedicină orientate pe evaluarea preliminară conform datelor transmise în etapa 1 și prestate de profesioniști în domeniul sănătății din unități sanitare acreditate pentru furnizarea de servicii de telemedicină.
  • Creșterea gradului de conștientizare și de educație a populației vulnerabile din Regiunea NE cu privire la importanța serviciilor de sănătate de tip preventiv pentru evitarea identificării tardive și agravării bolilor respiratorii, cardiovasculare, cancer, diabet, nutriție prin organizarea unei campanii de informare a grupului țintă despre noțiunile elementare de prevenție pentru bolile vizate.
  • Inițierea serviciilor de telemedicină în Regiunea NE prin instruirea personalului medical și auxiliar – facilitatori cu privire la asigurarea accesului populației vulnerabile la asistența medicală în vederea reducerii inegalităților sociale din Regiunea NE.

          Asociația Cluster AngioNet este o structură modernă, de tip cluster care și-a selectat din rândul celor 46 de membrii un grup care acționează preponderent în Regiunea NE și care are competențe complementare: medicale – academice – tehnologia informației – manageriale, în special în legătură cu derularea de proiecte cu finanțare nerambursabilă – promoționale prin derulare de campanii în domeniul sănătate. 

 În afara membrilor clusterului AngioNET, care vor participa în mod direct la implementarea proiectului, membrii care în majoritatea lor își desfășoară activitatea în Regiune NE, respectiv Iași și Suceava și a celor 5 parteneri de proiect, a fost creat cadrul de colaborare cu lăcașe de cult aflate în subordinea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Arhiepiscopia Iașilor, Spitalul de Pneumoftiziologie Iași, medici de familie din regiunea Nord-Est, alte unități medicale aflate în regiunea Nord -Est implicate în serviciile medicale identificate a fi necesare pe parcursul derulării proiectului, alte Consilii locale/UAT-uri/GAL -uri din Regiunea Nord-Est unde vor fi stabilite cele 30 de centre de telemedicină și care vor participa la campania de conștientizare.

 

Persoana contact:

Prof. Dr. Radu DEAC

Președinte 

Asociația Cluster AngioNet

office@angionet.ro

0722 270066

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe