Newsflash
Știri

Computer tomograf de simulare, la Centrul Oncohelp din Timișoara

de Dorina Novac - ian. 31 2023
Computer tomograf de simulare, la Centrul Oncohelp din Timișoara

Centrul de Oncologie Oncohelp din Timișoara are un nou computer tomograf de simulare, de ultimă generație, cu sistem complex de lasere, pentru pacienții care necesită radioterapie.

CT-ul simulare

„Computerul tomograf de simulare este acel echipament fără de care tratamentul cu radioterapie nu poate fi efectuat. Scanarea de simulare permite obținerea unor imagini ale formațiunii tumorale și ale organelor învecinate ce trebuie protejate”, se arată într-un comunicat.

Citește și: Timișoara: Personalul medical de la OncoHelp a donat peste 35 de litri de sânge

În timpul procedurii, pacientul este imobilizat pe masa aparatului cu ajutorul unui sistem de lasere cu care CT-ul de simulare e prevăzut și care trasează perfect limitele între care bolnavul să fie așezat.

Potrivit reprezentanților Asociației Oncohelp, poziția astfel obținută este reprodusă identic în timpul ședințelor de radioterapie, folosind un sistem de lasere asemănător. Mai mult, durata de expunere a pacientului la radiații în timpul investigației cu CT-ul de simulare este mai mică decât cea a altor aparate din aceeași categorie.

CT-ul aflat în dotarea Asociației OncoHelp - Centrul de Oncologie OncoHelp a fost montat deja în noul buncăr de radioterapie.

„Simularea cu ajutorul CT-ul permite obținerea de imagini tridimensionale ale leziunii oncologice și, astfel, putem afla cât de întinsă este tumora, limitele ei, forma pe care o are, dar și ce organe sunt în apropiere, care vor trebui protejate. Poziționarea pacientului pe masa CT-ului de simulare este aceeași cu cea din acceleratorul liniar cu ajutorul căruia se efectuează ședințele de radioterapie externă. Computerul tomograf de simulare pe care-l avem în dotare are sisteme moderne de imobilizare, inclusiv măști din material termoplastic, astfel încât să putem realiza o personalizare a poziției pacientului. Aceasta poate fi reprodusă de fiecare dată când bolnavului i se administrează tratamentul”, a precizat dr. Anca Croitoru, medic primar radioterapeut Asociația OncoHelp - Centrul de Oncologie OncoHelp.

Noul computer tomograf de simulare permite inclusiv scanarea pacienților obezi, de până la 220 de kg, dar și a celor care suferă de claustrofobie.

Deschiderea aparatului este mai mare decât cea a unui dispozitiv clasic, astfel încât pacienții care suferă de claustrofobie vor suporta mai ușor această etapă de investigatii.

„Radioterapia modernă folosește modele 3D ale leziunii oncologice, dar și ale organelor din vecinătatea acesteia. Următoarea etapă a procedurii de radioterapie este cea de definire a volumelor tumorale și a organelor sănătoase din vecinătate. Colegii fizicieni elaborează planul de tratament, direcția fasciculului și doza de radiații, care vor fi administrate conform ghidurilor internaționale. În acest fel, se reușește distrugerea tumorii cu afectarea minimă a organelor sănătoase din jurul țesutului bolnav”, a adăugat dr. Anca Croitoru.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe