Newsflash
Știri

Comparatorul salariilor de bază al bugetarilor, lansat de Solidaritatea Sanitară

de Dorina Novac - apr. 10 2023
Comparatorul salariilor de bază al bugetarilor, lansat de Solidaritatea Sanitară

Federația „Solidaritatea Sanitară” a lansat Comparatorul salariilor de bază al angajaților din domeniul bugetar.

salarii

„Deoarece este ușor a vorbi de inechitate sau nedreptate în privința salariilor de bază, dar mult mai dificilă este utilizarea acestor evaluări axiologice prin recurs pe dovezi, Comparatorul salariilor de bază (CSB) se poate dovedi un instrument deosebit de util, permițând trecerea de la sentimentul inechității la evaluarea comparativă a îndreptățirii invocării ei”, se arată într-un comunicat de presă al federaţiei.

Citește și: Solidaritatea Sanitară solicită un nou calcul pentru salariile de bază din sănătate

Cu alte cuvinte Comparatorul salariilor de bază este un instrument online de evaluare a echității stabilirii salariilor de bază a lucrătorilor din sectorul bugetar, bazat pe o analiză comparativă a acestora.

„Având în vedere că în PNNR este prevăzută elaborarea unei noi legi a salarizării, primul obiectiv fiind creșterea echității salarizării, Comparatorul salariilor de bază este un instrument deosebit de relevant în acest context, el permițând evaluarea pe orizontală a echității salarizării, făcând posibilă corectarea inechităților. În același timp, deoarece suntem în perioada elaborării unei noi legi a salarizării, Comparatorul salariilor de bază oferă posibilitatea angajaților de-a evalua corectitudinea afirmațiilor decidenților politici în privind echității propunerilor pe care le avansează”, se mai arată în comunicat.

Accesibilitate CSB este organizată pe mai multe paliere, după cum urmează:

  • Accesul universal, vizând publicul larg dornic să se informeze corect, CSB permițând o perspectivă realistă asupra a ceea ce înseamnă salariile de bază ale angajaților din domeniul bugetar.
  • Accesul general, vizând toți lucrătorii din domeniul bugetar. Astfel, CSB este un instrument de analiză etică, ce permite oricărui lucrător din domeniul bugetar compararea salariului său de bază cu cel aferent tuturor funcțiile din întregul domeniul bugetar.
  • Accesul special, avându-i ca beneficiari pe profesioniștii din sănătate, aceștia având acces la o categorie mai largă de comparații menite să le evidențieze în mod mai exact nivelul de echitate al propriilor salarii de bază.

„Limitele instrumentului: deoarece Comparatorul salariilor de bază este centrat pe furnizarea dovezilor și pe analiza obiectivă a datelor, el împărtășește limitele abordărilor bazate pe dovezi, nefiind sensibil la diferitele estimări emoționale sau la cele cu caracter partizan. De asemenea, utilizarea CSB permite evidențierea problemelor, soluțiile rămânând în sarcina celor care participă la decizie”, transmit reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Platforma CSB a fost realizată de echipa Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, proiectul fiind finanțat de Federația „Solidaritatea Sanitară” din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe