Newsflash
Imagine campanie proprie
Internaționale Știri

Compania Neuralink va testa un implant cerebral pentru pacienţii paralizaţi

de L. Budin - sept. 20 2023
Compania Neuralink va testa un implant cerebral pentru pacienţii paralizaţi

Compania lui Elon Musk a primit aprobarea din partea unui comitet independent de evaluare pentru a recruta voluntari care să participe la primele teste clinice.

Compania Neuralink, deţinută de antreprenorul Elon Musk, a anunţat că a primit aprobarea din partea unui comitet independent de evaluare, pentru a recruta voluntari care să participe la primele teste clinice ale implantului cerebral dedicat pacienţilor cu paralizie. 

Persoanele cu o paralizie cauzată de o leziune la nivelul măduvei spinării în zona cervicală sau cele diagnosticate cu scleroză laterală amiotrofică se pot califica pentru noul studiu, a precizat compania americană, informează Reuters și Agerpres. Reprezentanții companiei nu au dezvăluit numărul participanţilor înscrişi pentru aceste teste, care vor avea nevoie de circa şase ani pentru a fi finalizate.

Studiul va folosi un robot medical pentru a plasa pe cale chirurgicală o interfaţă creier-computer (BCI), într-o regiune a creierului care controlează intenţia de mişcare, a anunţat Neuralink. Compania a adăugat că obiectivul său iniţial este acela de a le permite voluntarilor să controleze un cursor sau o tastatură de computer doar cu ajutorul gândurilor.

Neuralink, care anunţase anterior dorește dorea să obţină autorizarea necesară pentru a implanta un astfel de dispozitiv pentru 10 pacienţi, a negociat un număr mai mic de voluntari cu Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA), după ce reprezentanţii acesteia şi-au exprimat anumite îngrijorări legate de siguranţa subiecților. Deocamdată, nu se ştie câţi pacienţi a autorizat FDA pentru a se înrola în studiu.

Elon Musk are susține că firma sa va facilita inserarea rapidă pe cale chirurgicală a unor dispozitive cerebrale pentru a trata maladii precum obezitatea, autismul, depresia şi schizofrenia.

În mai 2023, Neuralink a anunţat că a primit din partea FDA autorizaţia necesară pentru desfăşurarea primelor sale teste clinice, într-o perioadă când compania se afla sub monitorizare federală pentru felul în care realiza testele pe animale.

Chiar dacă dispozitivele de tip BCI se vor dovedi sigure pentru a fi utilizate pe oameni, compania americană ar putea avea nevoie de mai mult de un deceniu înainte să obţină aprobarea pentru utilizarea lor comercială, susțin experții în domeniu. 

 


Notă autor:

Sursă foto: David Matos/Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe